Norges Bank har et mål om at konsumprisene i Norge over tid skal øke med 2,5 prosent. Ferske tall for prisveksten viser imidlertid at inflasjonen nå er godt over målet.

I februar var kjerneinflasjonen på 3,4 prosent (se faktaboks).

Isolert sett kan høy prisstigning tale for høyere rente. Likevel er det nærmest enighet blant økonomene om at renten skal kuttes på rentemøtet i neste uke.

Kutter likevel

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets forklarer hvorfor det kan være riktig å sette ned renten nå:

- Det Norges Bank gjør med renten nå ikke vil påvirke inflasjonen i den nærmeste tiden i særlig grad. Det har virkninger litt lengre frem i tid.

- Mye av oppgangen i prisene nå skyldes svekkelsen av kronen. Forventninger om at kronen skal holde seg eller styrke seg, gjør at inflasjonen etter hvert vil avta og komme under målet til Norges Bank.

- Samtidig ønsker Norges Bank å stimulere aktiviteten som har stanset nesten helt opp. De to forholdene sett under ett tilsier at renten må senkes ytterligere, selv om inflasjonen nå ligger over målet, sier Aamdal.

DNB-økonomen tror at renten blir satt ned på møtet i neste uke og at sentralbanken gjennomfører ytterligere et kutt slik at renten når 0,25 prosent.

Den høye inflasjonen kan imidlertid føre til at det siste rentehoppet blir utsatt, understreker Aamdal.

- Hvis inflasjonen holder seg oppe i noen måneder til kan det tenkes at Norges Bank kan vente litt med å sette renten ned. Men hvis inflasjonen begynner å avta, kan det hende at de ser for seg at de må agere litt raskere, sier Aamdal.

Ikke «done deal»

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets nøler ikke med å betegne kjerneinflasjonen de siste 12 månedene på 3,4 prosent som «særdeles høy».

Han avviser at tallene kan avskrives som statistiske tilfeldigheter og viser til at inflasjonen er nokså bredt drevet av underkomponentene.

I likhet med Aamdal tror ikke Syed at den høye inflasjonen hindrer rentekutt fra Norges Bank den 17.mars, men han påpeker at kuttet ikke er noen «done deal».

- Selv om dette minker sannsynligheten rentekutt fra Norges Bank den 17.mars, tror vi likevel på et rentekutt på 25 basispunkter, og en lavere rentebane, oppsummerer Syed.

Les også:

New Zealand kutter renten

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: