Tirsdag samlet næringsminister Monica Mæland både konsernsjefer, styreledere, politikere og bedriftseiere til Eierskapskonferanse på Grand Hotel i Oslo.

Dette mener tre av dem er de viktigste utfordringene norsk økonomi står overfor i dag.

Konkurransekraft

Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro mener norsk næringsliv først og fremst må opprettholde og bedre konkurransekraften i forhold til de utenlandske konkurrentene.

- Kostnadsnivået vi har i Norge er en utfordring, fastslår Brandzæg.

-  Samtidig er det viktig for Norge å ha globale selskaper som Hydro - som står i konkurranse med andre internasjonale selskaper hver eneste dag. Vi deltar ikke i norgesmesterskapet, vi deltar i verdensmesterskapet, sier han.

Teknologi og kompetanse

Hydro-sjefen tror riktignok mye kan løses med utvikling av teknologi og kompetanse.

- På noen områder har Norge en ledelse på disse områdene. Den må man bygge videre på.

- Hva er ditt viktigste råd til Monica Mæland?

- Til Monica Mæland vil jeg si at det er veldig viktig at industrien fortsatt har rammevilkår som gjør at vi kan videreutvikle vår konkurransedyktighet, svarer Brandzæg og utdyper:

- I kunnskapssamfunnet er det viktig at vi bruker kunnskapen til å skape verdier her i landet. Og Hydro skaper verdier hver eneste dag basert på en ledende teknologi og en ledende kompetanse. Uten dette samspillet, vil Norge miste store muligheter for å skape verdier i fremtiden.

To hovedutfordringer

Nordea Norge-sjef Gunn Wærsted ser på sin side to  hovedutfordringer for norsk næringsliv i dag.

- Det første er hvordan man skal forholde seg til en situasjon i verdensøkonomien med lavere vekst. Det andre er avhengigheten til olje, sier hun.

- Det siste har vi snakket om i mange år. Den første er mer preget av der vi er nå, tilføyer Wærsted.

Hun tror det viktigste næringsminister Mæland nå kan gjøre er «å legge til rette for å ha konkurransedyktige rammebetingelser». Videre viser Nordea Norge-sjefen til debatten om statlig eierskap, som er det tirsdagens eierskapskonferanse retter søkelyset mot.

- En statlig styring av næringslivet tror jeg ikke på. Da må det være om å gjøre å gjøre det attraktivt for norske bedrifter å etablere seg i Norge i konkurranse med andre markeder. Det er det viktigste, sier Wærsted.

Fremtidsrettede næringer

Cermaq-sjef Jon Hindar understreker at et svar på spørsmålet om næringslivets utfordringer er omfattende.

- Jeg tror nok det aller viktigste er å lage fremtidsrettede næringer som over tid kan erstatte den smule avhengighet vi har av olje- og gassvirksomheten. Det tror jeg vi er på god vei til, mener han.

- Noen råd til Mæland?

- Jeg tror ikke jeg har noe råd til Mæland. Jeg synes de har en ganske tydelig politikk. Om jeg skulle gi noen råd til politiske myndigheter, må det være å satse enda mer på utdanning, svarer Cermaq-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.