Norsk PMI, som er en temperaturmåler for aktiviteten i industribedrifter, steg fra reviderte 50,3 i august til 52,6 i september, opplyser Danske Bank og NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk mandag.

Ifølge Nima tyder mye på at veksten i industrien nå er i ferd med å stabilisere seg.

- Til tross for redusert vekst i forrige måned, viser septembers PMI-tall at industriveksten vi har sett siden april fortsetter. Den svakere veksten i august var et tydelig avvik fra trenden, sier Svein-Egil Hoberg i Nima i en pressemelding.

Det er i all hovedsak delindeksene for ordreinngang og produksjon som bidrar til positiv utvikling av norsk PMI i september, opplyses det i meldingen.

Kraftig oppgang i produksjonsindeksen

PMI over 50 indikerer vekst i industrien.

Produksjonsindeksen steg kraftig, fra 50, 3 til 56,2 i september. Indeksen er dermed på sitt høyeste på over to år, påpekes det.

Samtidig steg ordreindeksen fra 51,8 til 54,8.

- Både produksjons- og ordreindeksen i september viser god vekst. Produksjonsindeksen har ikke vært så høy på flere år. Vi må tilbake til august 2014; og deretter august 2013 for å se tilsvarende tall, sier Hoberg.

- Det er spesielt hjemmemarkedet som trekker opp ordreindeksen, og gir en god indikasjon med tanke på videre vekstforventning i industrien, sier han.

Fallende delindekser

De øvrige delindeksene som er med på å fastsette norsk PMI viser denne måneden nedgang.

Sysselsettingen falt fra 47,7, til 47,5 i september. Det er den 22. måneden på rad at denne delindeksen har verdi under 50.

- Sysselsettingen er fortsatt i reduksjon, på samme nivå vi har sett de siste månedene. Som vi også har kommentert tidligere, viser dette en klar produktivitetsvekst i industrien, sier Hoberg.

Ifølge Nima stemmer dette godt overens med de faktiske SSB-tallene for industrisysselsettingen.

Mens lagerindeksen falt til 47,0, gikk delindeksen for leverandørers leveringstid ned til 52,6.

- Leverandørenes leveringstid er på samme nivå som tidligere og viser fortsatt vekst, men lagernivåene av innkjøpte varer synker. Begge støtter derved den positive veksten vi ser i industrien for tiden, sier Hoberg.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: