Norske bedriftsledere melder nå om nullvekst. Det viser DNs konjunkturbarometer, som måler fremtidsutsiktene i norsk næringsliv.

 - Målingen for første kvartal er forenlig med svært svak utvikling i norsk økonomi, sier seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han viser til at tallene er noe svakere enn det som kommer frem i den siste målingen fra Regionalt nettverk - Norges Banks temperaturmåler.

- Skal man ta dagens DN-måling bokstavelig, er utsiktene nå svakere enn det sentralbanken har sett for seg, påpeker Hov og fortsetter:

- Det er egentlig ikke overraskende. Vi ser at vekstforventningene går gradvis nedover. Spørsmålet er hvor svakt det blir.

Ser negativ vekst

Oljeprisene begynte å falle i fjor sommer, men det tar tid før virkningene fullt ut kommer til syne i fastlandsøkonomien, understreker Norges Bank i den siste utgaven av Pengepolitisk rapport.

Sentralbanken registrerer fallende utsikter for norsk økonomi og har anslått en styringsrente på omlag én prosent de neste årene.

Hov i Handelsbanken ser ikke bort i fra at Norge kan havne i en situasjon med kvartalsvis negativ vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp).

- Det er ganske klart at faren er på nedsiden for norsk økonomi, mener økonomen og utdyper:

- Når oljeprisen faller og det kommer varsel om stort fall i oljeinvesteringene, stanser jo ikke økonomien umiddelbart opp. Men etter hvert som ordrebøkene tømmes, vil veksttakten i norsk økonomi gradvis svekke seg.

- En avmatning

DNs konjunkturbarometer viser riktignok en forsiktig økning fra fjerde kvartal i fjor, men det kan forklares med normale sesongvariasjoner. Sesongjustert er veksten på sitt laveste siden finanskrisen.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets synes bildet er litt uklart.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. (Foto: Ida von Hanno Bast)
- Gjennom 2014 var det ikke noe tegn på at første kvartal er et kvartal som er spesielt sterkt, så dette er litt vanskelig å tolke, mener han.

Ifølge sjeføkonomen er samtidig den overordnede trenden klinkende klar:

- Det er en avmatning i økonomien knyttet til lavere investeringsaktivitet på norsk sokkel. Det vil ikke rase i utforbakke, men være en periode med lav vekst i økonomien, sier Juel.

Han peker på at barometeret viser at stemningen er verst på Vestlandet.

- Det er særlig oljerelaterte næringer som vil oppleve fallet, og dem er det mest av på Vestlandet.

Høyere arbeidsledighet

Juel og Hov understreker at nordmenn vil merke fallet på lommeboken.

- Dette rammer igjen privat forbruk og boligbygging. Lønnsveksten blir lavere, noe vi allerede ser ut i fra det foreløpige oppgjøret, sier Juel.

- Svekkelsen betyr vekstrater som er langt under det vi trenger for å holde arbeidsmarkedet stabilt. Med andre ord vil arbeidsledigheten stige. Samtidig betyr dette forhåpentligvis også lavere renter, men så får vi se om Norges Bank følger opp, mener Hov.

Les også:
Asia i dag: Amerikansk fiasko – gir fra seg makten til Kina
Turoperatør mot nye høyder
Oppgang i olje  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.