Norsk næringsliv venter moderat vekst og lavere sysselsetting, viser en fersk rapport fra Norges Banks regionale nettverk for andre kvartal.

Rapporten gir litt bedre inntrykk enn resultatet av ringerunden som ble publisert i slutten av april, men økonomene er enige i at dette trolig ikke vil endre Norges Banks rentebane i juni, skriver TDN Finans.

- Hovedinntrykket er at veksten utvikler seg som vi både har sett og ventet tidligere. Forventet vekst på 0,5 prosent er noe sterkere, men endringen er marginal, og det er ellers ingen overraskelser i rapporten. Dette er på linje med Norges Banks prognoser, sier sjeføkonom Frank Jullum, i Danske Bank Norge til DN.

Til tross for forventingene om en moderat vekst fremover, tyder det ikke på uvær i økonomien.

- Dette er ikke tegn på noe alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi. Bygg- og anleggsbransjen er inne i en liten dump, men jeg tror bildet vil være bedre utover andre halvdel. i denne bransjen Andre næringer vil være omrtent uendret, mener Jullum.

Grått

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank betegner situasjonen som «grå».

- Det tegner et ganske grått bilde av Norge. Veksten har ikke vært dårligere enn det bedriftene ventet, men den er under to prosent, og det ventes fortsatt vekst under to prosent, sier han til TDN Finans fredag.

Rapporten viser at det går nedover både i oljerelaterte næringer og i byggebransjen.

-Det er et litt bedre inntrykk enn det man fikk i den korte oppdateringen for en måned siden. Da het det at veksten hadde vært litt svakere enn ventet. Nå sier de at veksten har vært like bra som ventet for tre måneder sider, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB til TDN Finans.

Bruun viser til at nettverksindikatoren har vært litt i underkant av faktisk vekst i Fastland-BNP de tre seneste kvartalene og nettverket er konsistent med en kvartalsvis vekst på 0,5 prosent.

Bremser opp

Analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets mener undersøkelsen ikke viser særlig store endringer i fremtidsforventingene til norsk økonomi.

- Det er mer eller mindre som bedriftene så for seg i forrige rapport. Forskjellen er ltt høyere produksjonsvekst og noe lavere investerings- og sysselsettingsvekst. I tillegg ser vi at dette forplanter seg bredere enn man tidligere kunne se, sier Kjennerud til DN.

Han peker på at det bremser spesielt i oljeindustrien, som er preget at lavere produksjonsvekst. Dette sprer seg til leverandørnæringen og andre næringer, mener Kjennerud.

- Samtidig ser vi en betydelig bedring i hjemmemarkedsindustrien. Eksportsektoren har også hatt en liten bedring, noe som knyttes spesielt til høyere etterspørsel i Europa. Men veksten totalt er fortsatt moderat.

Bør skyve renten

DNB Markets venter at veksten først skal ta seg opp i 2016, og mener Norges Bank nå bør skyve på rentehevingen.

- Ettersom bedriftene ikke venter hevet pris- eller lønnsvekst, tyder det på at man ikke ser tegn til inflasjonsvekst med dagens rentepolitikk, sier Kjennerud som får støtte av Brun.

-Veksten i Fastlands-BNP har vært bedre enn Norges Banks har lagt til grunn, og kjerneinflasjonen har ligget på målet det tilsier at rentbanen skal heves, men Norges Bank blir reddet av at rentesettingen internasjonalt har kommet ned, sier sjeføkonomen i SEB.

Andreassen mener derimot man ikke ser igjen oppgangen i detaljhandelen den seneste tiden i rapporten.

-Utviklingen i tjenestesektoren var dårlig og den oppgangen vi så i detaljhandelstallene har ikke ført til at handelsnæringen har blitt mer positive, sier Andreassen.

Kronen styrket seg mot euro og dollar etter kunngjøringen av rapporten til Norges Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.