- Det er få land som har så mange milliardærer i forhold til folketall som Norge, hevder professor Kalle Moene i samfunnsøkonom ved Universitetet i Oslo (UiO).

I et innlegg i Dagens Næringsliv lørdag legger han frem tall som viser hvor mange personer som ligger over det han selv kaller en rikdomhetsgrense i Norge og USA. Her har personer med formue på minst 30 millioner dollar fått betegnelsen «rike», mens dem med minst 100 millioner dollar er «superrike». 

Undersøkelsen viser at regnet per million innbyggere har:

  • USA: 124,6 rike og 36,5 superrike personer
  • Norge: 472,8 rike og 63,6 superrike personer

- Tallene tyder på at sosialdemokratiet skaper en større overklasse enn den amerikanske modellen, skriver Moene i DN.

Les hele innlegget: De ekstremt rike

- Lett

Økonomiprofessoren tror dette vil overraske mange, ikke minst med tanke på at den skandinaviske modellen står for «sterke fagforeninger, små lønnsforskjeller og store velferdsstater». Selv har han riktignok lenge hatt en mistanke om at Norge har en stor overklasse.

- Jeg tror at det er lett å bli rik i et land som Norge, sier Moene og utdyper:

- Grunnen til det er at myndighetene, uavhengig av partitilhørlighet, ønsker å legge til rette for høy økonomisk vekst. Da må du ha lønnsomme bedrifter, noe som gjør at du også får noen som lett kan bli rike.

Stor pressgruppe

Han understreker at de aller rikeste i USA fremdeles er rikere enn de aller rikeste i Norge. Likevel mener professoren at det er urovekkende at det finnes såpass mange superrike i forhold til folketall her hjemme.

Økonomiprofessor Kalle Moene. FOTO: Gunnar Blöndal
Økonomiprofessor Kalle Moene. FOTO: Gunnar Blöndal
Moene frykter at demokratiet svekkes av det han mener er en stor pressgruppe politisk.

- Dette er problematisk i betydningen at de aller fleste politiske systemer har folk som er rike større politisk innflytelse enn andre folk. Blir denne gruppen stor, blir deres tyngde dess større. Det betyr at de vil kunne påvirke den økonomiske politikken slik at forholdene legges til rette for at det skal være enda lettere å være rik, sier han.

- Så dette bør være en vekker for oss alle, mener Moene.

LES MER: Her er Norges rikeste

Les også:
Nå er priskrigen i gang - og hit kan du reise for 149,-
- En veldig vellykket investering og da kan det være hyggelig å realisere litt
Guttene er tapere - her også (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.