- Det er lett å overdrive oljenedturen - alle fall i første omgang, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Tirsdag morgen holdt han innlegg på et frokostmøte i regi av Oslo Handelsstands Forening. Her kunne Bruce berolige butikknæringen om at det i dag er lite som tyder på at oljeprisfallet legger en demper på forbruket i Norge. Sjefanalytikeren viste i den sammenheng til boligprisene, som sist i desember steg mer enn markedet så for seg.

- Jeg er overrasket over styrken i det som skjer i boligmarkedet, sier Bruce.

Han mener forklaringen er rentekutt og bankenes utlånsvillighet.

- Det virker som at priskrigen vi har hatt på boliglån slår kraftigere ut enn vi kunne vente. Jeg regner med at boligmarkedet på kort sikt kommer til å bli mye sprekere enn vi trodde, sier han.

- Økende optimisme

Stigende boligpriser slår ut i resten av økonomien på ulike måter, påpeker Bruce.

- Vi vil få høyere boligbygging enn vi ellers ville hatt, sier han og viser til ferske tall fra Boligprodusentenes forening om at salget av nye boliger tok seg kraftig opp på slutten av fjoråret.

- Videre gir stigende boligpriser en økende optimisme blant forbrukerne, forklarer sjefanalytikeren.

Alt i alt mener han kombinasjonen lavere renter og stigende boligpriser vil bety bedre forbruksvekst i Norge enn det som ellers ville vært tilfellet.

- Jeg tror vi skal få lavere lønnsvekst og høyere arbeidsledighet fremover. Jeg tror også vi må regne med ganske stor prisstigning, blant annet fordi importerte varer blir dyrere. Det vil dempe forbruksveksten, men i første omgang virker det altså som at rentekutt og bankenes utlånsvillighet teller mest. Dette vil nok stor grad oppveie for lavere oljepris i år, sier Bruce.

Tror på økt konsum

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse var unntaket, da DN i julen spurte 28 norske økonomer om utsiktene for 2015. Mens resten spådde vekstnedtur, var budskapet til Bjørnstad at økt forbruk kan veie opp for fallet i oljeinvesteringene, slik at fastlandsøkonomien vil vokse omtrent like mye i år som i fjor.

I dag mener Bjørnstad at indikatorene som siden har kommet støtter dette synet.

- Jeg tror forbruksveksten øker i forhold til i fjor. Vi skal huske at konsumet i Norge i en årrekke har utviklet seg svakt. Samtidig har husholdningene solid økonomi og sparer rekordmye av inntekten sin. Hvis de negative prognosene skal slå til, må sparingen øke ytterligere. Jeg ser ikke hvordan det henger sammen med den reduserte renten, sier sjeføkonomen.

Følger med

Finansminister Siv Jensen (Frp) følger utviklingen i boligmarkedet tett. Tirsdag viser hun til to forhold som blir avgjørende for utviklingen.

- På den ene siden de reguleringene vi har av finansnæringen. På den andre siden vår evne til å balansere ut skjevheten i tilbud og etterspørsel gjennom byggingen, sier hun til DN.

Norge mangler i dag omlag 37.000 nye boliger, anslår Prognosesenteret.

- Frykter du at oljenedtur vil legge en demper på byggingen?

- Her er det nok regionsvise forskjeller som kan blir avgjørende for hvordan igangsettingen vurderes, svarer hun.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Les også:
Google kan ta knekken på mobilbransjen
- Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet
Satser milliarder på olje-hopp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.