Prisen på Norges viktigste råvare er nesten halvert fra 110 dollar fatet i sommer til 60 dollar fatet i dag. Oljeprisen ligger nå 200 kroner lavere enn anslaget i statsbudsjettet. Det betyr at staten får minst 84 milliarder kroner mindre i inntekter enn anslått neste år med dagens oljepris, viser beregninger sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets har gjort for Dagsavisen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke komme med nye anslag for oljepris før revidert budsjett i mai, men påpeker at regjeringen ikke utelukker tiltak dersom det er nødvendig. Likevel påpeker hun at norsk økonomi er robust og solid.

– Vi må redusere skattetrykket for å styrke vekstevnen. Det blir viktigere framover enn det har vært for en tid tilbake, fordi vi må gå i gang med omstillingen av norsk økonomi, sier finansministeren.

Jensen legger til at Norge trolig er over oljetoppen.

– Det er utrolig viktig at vi har konkurransekraft, at vi kan legge forholdene til rette for å skape nye arbeidsplasser som Norge vil trenge når vi nedskalerer oljesektoren. Det sier seg jo selv: Det viktigste enhver borger i Norge har er en jobb å gå til. Vi må legge til rette for det, sier hun.

Oljesektoren sysselsetter i dag nesten hver tiende arbeidstaker i Norge.

Les også:
Tviler seg frem til vinnerne
Kathrine Fredriksen: - Vi skal nok ta over, begge to
John Fredriksen om retur til Norge: - Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.