Undersøkelsen forsøker å kartlegge hvilken bakgrunn personer i ekstreme islamistiske miljøer har før de blir radikalisert. Alle i det representative utvalget PST har gjort i sine arkiver, har blitt radikalisert i Norge og samtlige er under 40 år. Over 30 ulike nasjonaliteter er representert.

– Dette er relativt unikt og noe bare en sikkerhetstjeneste som vil ha full tilgang til et persongalleri og virkelig gjøre en dybdestudie. Det har vi gjort, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

Konvertitter

– Undersøkelsen bekrefter det eksisterende bildet av ekstrem islamisme i Norge som et multietnisk fenomen, preget av unge menn med lav utdannelse, mye kriminalitet og løs tilknytning til arbeidslivet, skriver PST innledningsvis i rapporten.

Norske konvertitter til islam utgjør 18 prosent av utvalget og er således overrepresentert.

– Vi ser at etnisk norske konvertitter er overrepresentert og når vi ser på profilen til disse menneskene så ser vi de samme sårbarhetsfaktorene: Dårlig tilknytning til arbeidslivet, dårlig skolemestring og fullføring av videregående skole, rus og kriminalitet har åpenbart gjort disse personene sårbare for radikalisering, sier Bjørnland.

Krigen i Syria

Det er avdekket at hele 73 prosent av dem som er omfattet i undersøkelsen, er blitt radikalisert etter at konflikten i Syria brøt ut. Hele 61 prosent er innvandret til Norge i barne- eller ungdomsårene. 17,5 prosent har mistet en eller begge foreldrene før de ble myndige.

Undersøkelsen viser videre at pakistanere og somaliere er underrepresentert sett i forhold til hvor mange det er fra disse minoritetene i Norge.

Undersøkelsen over bakgrunn og framvekst av radikale islamister har vist PST at det er klare faktorer å følge med på for å hode oversikt med mulige trusselaktører.

– Dette bidrar trolig til at det er enklere for oss som sikkerhetstjeneste å holde oversikt over potensielle trusselaktører som fortrinnsvis utgjøres av personer med kriminelt rulleblad, frafall fra skolen, rusproblematikk og sporadisk deltakelse i arbeidslivet, skriver PST, som mener undersøkelsen også har avdekket flere positive ting

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: