12 av 17 økonomer tror Norges Bank vil vente med rentekutt på september-møtet, viser estimater innhentet av TDN Finans.

- Norges Bank vil spare på kruttet, tror sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til nyhetstjenesten.

- Dette fordi sentralbanken ikke har sett en betydelig negativ spredning fra lavere aktivitet i oljesektoren til andre deler av norsk økonomi, mener hun.

En risikoavveining

Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning 24. september klokken 10.00. Samtidig vil en ny utgave av «Pengepolitisk rapport» legges frem.

Økonomene TDN Finans har snakket med viser til at kronen er svakere enn ventet, mens inflasjonen er høyere. De mener sentralbanken må gjøre en risikoavveining mellom:

1. En oppbremsing i norsk økonomi

2. Faren for at finansielle ubalanser bygger seg videre opp

I juni valgte sentralbanken å kutte styringsrenten til 1 prosent og la inn en sannsynlighetsovervekt for et nytt rentekutt i rentebanen.

Viser til kronesvekkelsen

Flere av økonomene begrunner utsettelsen av rentekuttet med at kronesvekkelsen allerede gir en solid stimulans til norsk økonomi.

Blomgren i SEB får støtte fra blant annet sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank:

- Under tvil, venter vi at banken sitter i ro nå, sier Andreassen og fortsetter:

- Den viktigste grunnen er at kronekursen har svekket seg kraftig og at vi ikke ser tegn til svakhet i husholdningenes etterspørsel, eller i bolig- og kredittmarkedet.

Venter rentekutt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets tror det er en 80 prosent sannsynlighet for at Norges Bank kutter renten før jul. Om de gjør det på neste rentemøtet eller senere, mener han er ganske åpent.

Selv holder sjeføkonomen riktignok en knapp på at det skjer nå. Dette fordi han mener at sentralbanken må gjøre en risikoavveining mellom realøkonomien og finansielle ubalanser.

- Norges Bank vil vise til at oljeprisen er betydelig lavere enn de la til grunn i juni, at boligprisene har økt og at kronen er svakere, sier Jullum.

Økonomene i Citi mener på sin side at Norges Bank ikke vil komme med ytterligere rentekutt i det hele tatt.

- Tegnene på ringvirkningene fra oljesektoren er betydningsfulle, men ikke betydelig endret fra forrige rapport fra «Regionalt nettverk», skriver Citi-økonomene i en oppdatering.

50 prosent eller høyere

Ti av økonomene oppgir hvilken sannsynlighet de tror Norges Bank vil legge inn for et nytt kutt i sin rentebane. Ni av dem venter at sentralbanken vil signalisere en sannsynlighet som er 50 prosent eller høyere.

Dersom Norges Bank legger frem en rentebane som indikerer et rentekutt, tror Blomgren i SEB at sentralbanken må ha lagt inn et visst skjønn.

- Men vi mener også at det ikke har så mye å si om rentebanen viser en sannsynlighet på 40 eller 70 prosent for et nytt rentekutt, fordi historisk sett så har de ikke fulgt rentebanen uansett, sier Blomgren til TDN Finans.

Les også:

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Asia i dag: Fed frykter Kina-smitte og global uro

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

 

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.