Den norske PMI-indeksen for industrien, som baseres på rapporter fra norske innkjøpssjefer, falt fra 45,4 i juli til 43,3 i august.

Lavere PMI-indeks har ikke vært rapportert siden august 2009, opplyser NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk - i en pressemelding tirsdag.

- Dette var fryktelig svakt, og her det er fall i alle viktige underdeler, slår sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets fast.

- Indeksen bekrefter bildet vi har fra før av om det går dårlig i norsk industri og at det er i oljerelatert det skikkelig faller for øyeblikket, sier Bruce til DN.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Ulike delindekser

En indeks over 50 poeng uttrykker økt aktivitet eller vekst.

Delindeksen for sysselsetting i industrien falt fra 41,6 i juli til 37,7 i august. Vi må tilbake til april 2009 for å se tilsvarende tall, ifølge NIMA.

Samtidig går produksjonsindeksen fra 45,2 til 44,8 - det laveste nivået for industriproduksjon siden mai 2009.

Ordreindeksen falt fra 45,6, til 42,5, noe som innebærer en større nedgang enn måneden før.

- Selv om norsk PMI er en indeks basert på industriens utvikling og forventninger, har den opplevd å gi et representativt bilde for økonomien generelt. Innkjøpernes signaler gir et dystert bilde av dette i øyeblikket, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i en kommentar.

Slik reagerer kronen: Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

- Ikke altfor presis

Bruce i Nordea Markets understreker at indikatoren riktignok ikke er presis nok til å kunne fastslå at det går enda dårligere for norsk industri enn tidligere antatt.

- Jeg blir ikke mer pessimistisk etter dette, sier han og oppsummerer situasjonen slik:

- Det går litt bedre i eksportindustrien, mens næringsmiddelindustrien går passelig. Det hjelper imidlertid ikke når det faller så kraftig i andre deler. I produksjonen av skip og plattformer er det nærmest en kollaps.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital følger med på indikatoren kun med «et halvt øye».

- Den er nemlig ikke altfor presis. Men når det er sagt har PMI falt godt ned i negativt territorium, og vi venter ingen store endringer i dette bildet, skrev han i en morgenrapport fra meglerhuset før publiseringen av tallene.

- Industrien trekkes ned av betydelige fall innen oljeaktiviteten. Og selv om det finnes lyspunkter innen øvrig tradisjonell industri, er ikke dette nok til å motvirke et fall innen den samlede industriproduksjonen, skrev Hov.

Norsk PMI offentliggjøres i et samarbeid mellom NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og Danske Bank Norge.

Les også:

Asia i dag: Mørke skyer over Kina

Krever navnene på norske pornopirater  

Se DNtv: - Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten

 

- Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten
APs skatteforslag sett fra Bygdøy.
02:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.