Temperaturen kan bli høy når Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H) og de andre partilederne barker sammen til halvannen times TV-debatt fra Arendal kulturhus torsdag kveld.

Det handler om å få en best mulig start på den lange valgkampen.

Da teller både innhold og form, ifølge valgforsker og professor Bernt Aardal.

– Sakene som dominerer valgkampen og velgernes vurdering av hvordan partiene gjør det, er helt avgjørende for hvilket parti de stemmer på, lød hans oppsummering av stortingsvalget i 2013.

Uklare alternativ

Tre år senere har mye endret seg, både internasjonalt og i norsk politikk.

Her hjemme er regjeringsalternativene mindre opplagte enn ved oppseilingen til forrige stortingsvalg:

På det ene siden har den rødgrønne blokken oppløst seg selv. Det eneste de er enige om nå, er at de ønsker et skifte. På den andre siden er KrF i tenkeboksen og kommer til å være det fram til landsmøtet neste vår. Høyre vil gjerne ha en firepartiregjering og Frp avviser å støtte en regjering de ikke selv er en del av.

– Denne uklarheten kan vare helt fram til selve valget. Det kan føre til at det blir enda større oppmerksomhet om statsministerspørsmålet, «Jonas eller Erna», sier en partistrateg til NTB.

Sperregrensen

Det betyr ikke at småpartiene blir uviktige, tvert om kan de avgjøre «Jonas eller Erna»-spørsmålet.

Så langt i august har den borgerlige blokken et overtak på meningsmålingene, men forspranget er marginalt og betinget av at SV for tiden er under sperregrensen. Samtidig ligger Venstres oppslutning nå hårfint over 4 prosent.

– Kampen mot sperregrensen kan avgjøre valget, sier en sentral partirådgiver til NTB.

Urolig verden

Utenrikspolitikk har sjelden spilt en viktig rolle for norske velgeres valg. Men inn mot 2017-valget kan den norske debatten fort bli preget av at verden er blitt et mer urolig sted enn på lenge. Terror, innvandring, brexit og Trump-nominasjon er stikkord.

Tema som helse, eldreomsorg, økonomi, arbeid og skatt, utdanning, miljø og integrering vil ha sin naturlige plass også i den kommende valgkampen. Men i tillegg er spørsmålet i hvilken grad den urolige verdenssituasjonen vil påvirke den norske debatten. Kanskje får vi et svar allerede under TV-debatten fra Arendal.

Les også: Brexit kan drøye til slutten av 2019

Thailand: - Vet hvem som sto bak bombeangrep

Flere midlertidige etter endringer i arbeidsmiljøloven

Flere nordmenn svindler til seg trygdeytelser i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert: