Venstres Terje Breivik ba i Stortingets spørretime statsminister Erna Solberg svare på hvorfor ikke regjeringen vil utrede et nytt skatteregime for petroleumssektoren, i lys av DNs saker denne uken, blant annet om at oljeselskapet Talisman som fikk utbetalt 3,4 milliarder kroner for å legge ned selskapet.

Erna Solbergs svar er at en ny gjennomgåelse av oljeskatten vil gi flere arbeidsledige.

Negativ til endring

- Skatteregimet som vi vedtok sammen med Venstre i 2002 har bidratt til mer mangfold på sokkelen, blant annet at Lundin kunne etablere seg. De fant Sverdrup-feltet og bidrar dermed med milliarder og skaper mer optimisme i øyeblikket. Jeg er negativ til prosesser som skaper uro for investeringene. Å endre dette skattesystemet kan dermed bety flere arbeidsledige, sier Erna Solberg.

Overflod i 2050

Terje Breivik mener svaret ikke er uventet, men han er forundret over at en høyredominert regjering ikke er mer opptatt av et mer optimalt skattesystem, som blant annet bedre ivaretar at man i 2050 vil ha en overflod av olje og gass i verden når det grønne skiftet er gjennomført.

Men Erna advarte igjen om at "kostnadene kan bli flere arbeidsledige" hvis det skapes usikkerhet.

Da oljeprisen falt før årtusenskiftet, innførte Norge flere skattefordeler for oljeselskaper for å stimulere til økt leting etter olje og gass.

 

Utbetalingene fra ordningene startet i 2005 og regningen for norske skattebetalere kommer opp i hundremilliardersklassen.

Som de tre vise aper

Venstre-leder Trine Skei Grande fulgte opp sin nestleder og viste til konsekvensene av Paris-avtalen som krever at temperaturen ikke skal stige mer enn 1,5 grader.

- Etter Paris-avtalen har vi følt at de tre vise aper fra Asia er introdusert her hjemme: Ikke høre, ikke se, ikke snakke olja ned. Vi må ta innover oss det ubehagelige, sa Skei Grande.

Statsministeren konstaterte at det er en "uenighet mellom regjeringen og Venstre om vi skal utvinne olje og gass i fremtiden". 

- Olje og gass vil fortsatt være en viktig næring i Norge og kan bidra til et skifte i Europa, som kan gå fra mindre kulldrift til mer gass. Selskapene må gjøre sine økonomiske vurderinger om hva som er lønnsomt for dem som selskap.

 

LES OGSÅ OM:

Mot slutten av en æra: Kapitalisme 4.0 dnPlus (+)

Boligdom: Dom sår tvil om meglervurderinger dnPlus (+)

Dropper eiendomsmegler: Selger millionboligen på Facebook dnPlus (+)

 

SE OGSÅ:

Presis tysker
02:17
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.