Onsdag noteres prisen for et fat med nordsjøoljen Brent 1. posisjon til 46,73 dollar. Det er årets hittil beste notering.

Siden januar har oljeprisen steget med nesten 20 dollar, noe som har ført til en styrkning av den norske kronen.

Målt med importveid kursindeks (I44) er kronen nå 3,5 prosent sterkere enn hva Norges Bank har sett for seg i sin siste pengepolitiske rapport, påpeker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport.

I44 måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere.

Negativ effekt

Ved sitt siste rentemøte, varslet Norges Bank at den vil senke renten til 0,25 prosent i september, dersom økonomien utviklet seg omtrent som ventet.

Olsen viser imidlertid til at fremtidige renteavtaler har steget betydelig den siste måneden. Ifølge ham kan det se ut til at markedet begynner å tvile på om Norges Bank faktisk vil kutte renten.

- Prisingen i den korte enden av rentekurven ser ut til å følge oljeprisen tett, skriver Olsen.

Sjeføkonomen påpeker imidlertid at det har lite å si for norsk økonomi om oljeprisen er 40 dollar eller 45 dollar per fat.

- Totaleffekten på norsk økonomi av den oljeprisoppgangen vi har sett er snarere negativ på kort sikt, på grunn av en sterkere krone, skriver Olsen.

Tror på kutt

Nordea Markets beholder sitt syn på at Norges Bank vil kutte styringsrenten til høsten.

Dersom sentralbanken skulle begynne å tvile på om den skal kutte renten i september, og signalisere dette i juni, vil styrkningen av kronen forsterkes, påpeker sjeføkonomen.

- Det kommer ikke sentralbanken til å ønske. Så et kutt til blir det i hvert fall, understreker Olsen.

Styrket krone

Oljeprisen har steget rundt en dollar det siste døgnet. Ifølge valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets skyldes oppgangen en stigning i bensinprisene og en noe svakere dollar.

Høyere oljepris og en oppgang i norske renter har bidratt til å styrke kronen, påpeker han i onsdagens morgenrapport fra DNB Markets.

Euroen har det siste døgnet blitt om lag fem øre billigere. Du får i skrivende stund en euro for 9,22 kroner.

Kronestyrkningen er størst mot dollaren. En amerikansk dollar har blitt omtrent 10 øre billigere for nordmenn det siste døgnet. En dollar koster i skrivende stund 8,13 kroner.

Følg valutakursene med DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Storebrand til himmels på børsen

- Dette er vi selvfølgelig ikke tilfreds med

Tirsdag fikk alle de 2.000 ansatte 1,2 millioner av sjefen

Har du fått med deg denne?

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:

Teslagründeren blir målløs når han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: - Vel, eh...
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
01:55
Publisert: