På et konjunkturseminar mandag trakk Virke fram kampsaken om skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT) for å gi staten økte inntekter og begrense omfanget av svart arbeid.

Svenske erfaringer viser at slike tiltak «kan ha tilsiktet effekt mot svart arbeid, særlig på kort sikt», skriver LO i et samfunnsnotat. Samtidig pekes det på problemer med omgåelser og kontroll mot misbruk, samt usikker effekt på sysselsetting.

Den borgerlige alliansen i Sverige har allerede innført et ROT-fradrag som innebærer at hver person i husholdet kan ha en oppdragsutgift på 100.000 kroner og få skattefradrag på 50.000 kroner.

Virke tok for ett år siden til orde for et fradrag på 30.000 i Norge.

LO understreker at forskjellen på en ordning med skattefradrag sammenlignet med statsstøtte kan være at den virker mindre sosial, fordi den avskjærer de med lav skattbar inntekt.

Ordningen blir dessuten mer personrettet, slik at hushold med barn og andre uten inntekt får mindre enn husholdninger der flere har høy inntekt, fremhever LO.

Den svenske ordningen er dessuten begrenset til dem som eier egen bolig, og mange vil dermed falle utenfor, mener LO. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.