- Det er ny uro i finansmarkedene ute på grunn av høy statsgjeld i mange land, men tiltak fra EU, ESB og IMF i helgen kan se ut til å ha beroliget finansmarkedene. Norges Bank følger utviklingen i pengemarkedene nøye og vil bidra til at markedene fungerer tilfredsstillende, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding fra Norges Bank tirsdag.

Utslagene i norske bankers finansieringskostnader har så langt vært moderate. Men sentralbanken står altså klar til å gripe inn dersom markedene ikke fungerer.

- Uroen minner om at finanskrisen ute ikke er over, men har kommet i en fase der risikoen for statlig mislighold av gjeld preger markedene.

Heller ikke NHO er optimist. Se video med NHO-sjefen om krisepakken og norsk industri her:

Mer stabilt nå
Visesentralbanksjefen legger i dag frem årets første utgave av Norges Banks rapport om finansiell stabilitet.

Utenom risikoen som den nye uroen i finansmarkedene utgjør, mener sentralbanken at stabiliteten for det norske finansielle systemet er omtrent uendret sammenlignet med da den forrige rapporten ble lagt frem for et halvt år siden.

- Usiktene for finansiell stabilitet utover dette er om lag uendret siden forrige rapport, men bedre enn for ett år siden, sier visesentralbanksjef Qvigstad.

Norges Bank mener resultatene i norske banker har vært gode, og bankene er mer solide enn for ett år siden.

- Mer robuste banker vil dempe faren for fremtidige kriser i det finansielle systemet. EU og mange enkeltland arbeider derfor med å innføre bedre regler for styring av bankenes likviditet og kapital, skriver banken i pressemeldingen tirsdag.

Nye finansreguleringer
Et nytt regelverk vil komme til Norge via EU og EØS-avtalen. De nye reglene vil blant annet kreve at bankene skaffer seg mer langsiktig finansiering og likvide eiendeler.

- Selv om arbeidet med ny regulering har kommet et stykke på vei, er det mye som gjenstår, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Det er fortsatt uklart hvordan systemviktige banker skal reguleres og hvordan den konjunkturforsterkende virkningen av bankers virksomhet kan dempes.

Boligskatten
Norges Bank mener at et nordisk samarbeid om bankregulering, tilsyn og krisehåndtering kan bidra til at reglene blir praktisert tilstrekkelig stramt og mest mulig likt for alle som opererer i samme marked.

Sentralbanken trekker også frem boligskatten i forbindelse med temaet finansiell stabilitet.

- Oppbygningen av høy gjeld i husholdningene kan skape finansiell og økonomisk ustabilitet på lengre sikt. Mer nøytral boligbeskatning og høyere kapitalkrav på boliglån som i større grad gjenspeiler samlet risiko ved slike lån, ville dempet faren for ustabilitet, skriver Norges Bank i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.