Det er lett å trikse med Norges viktigste rente, mener Norges Bank.

- Vi har ikke grunnlag for å si at Nibor er manipulert, men vi mener at Nibor er lett å manipulere, skriver Norges Bank i et brev til Finanstilsynet som ble offentliggjort mandag.

Den norske pengemarkedsrenten Nibor er den viktigste referanserenten i det norske markedet. Den styrer blant annet prisen i markedet for rentederivater og rentebytteavtaler, et marked som i Norge er på mer enn 4000 milliarder kroner. Nibor er også en viktig referanse på prisingen av obligasjonslån og en rekke lån i næringslivet.



Bekymret for manipulasjon
Tidligere i år skrev Aftenposten at Norges Bank har vært bekymret etter å ha mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i Nibor de siste årene.

«Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skrev en stor, internasjonal bank, i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

I desember ifjor ba Finansdepartementet om at Finanstilsynet, i samarbeid med Norges Bank, kom med en vurdering om Nibor faktisk gir et korrekt bilde av prisen på usikrede lån mellom bankene. Departementet ba også de to institusjonene om å komme med råd om eventuelle endringer i fastsettelsen.

Mandag opplyser Finansdepartementet at det har mottatt svar fra Finanstilsynet. Samtidig har sentralbanken publisert sitt brev til Finanstilsynet, som ble sendt i slutten av mars i år.

Ikke robust
Der skriver sentralbanken at den mener at «Nibor-kvoteringen ikke er tilstrekkelig robust for mulig manipulasjon».

- Fordi Nibor kvoteres som en valutaswaprente, der høy volatilitet i termintillegget umiddelbart forplantes til referanserenten, er det vanskelig å avgjøre om en gitt endring i Nibor skyldes en endring i markedsforholdene eller om den skyldes en ”uregelmessighet”. En bank kan, dersom den skulle ønske det, hevde at dollarrenten banken står overfor er noe høyere eller lavere enn det den i virkeligheten er. Dermed kan banken kvotere Nibor noe høyere eller lavere enn det den ellers ville ha vært, skriver sentralbanken i brevet.

- I tillegg kan Nibor påvirkes ved at en bank rett før renten fastsettes klokken 12 endrer sine priser i terminmarkedet i den ene eller annen retning, avhengig av om de ønsker en høyere eller lavere Nibor. Dette kan riktignok innebære at banken må gjøre faktiske handler, men er fullt mulig, skriver Norges Bank i brevet til tilsynet.

Ønsker eget OIS-marked
Norges Bank mener etablering av et marked for rentebytteavtaler med utgangspunkt i overnatten-renten vil gjøre Nibor-fastsettelsen mer gjennomsiktig. Et slikt marked består gjerne av rentebytteavtaler (Overnight Index Swaps (OIS)) på ulike løpetider inntil et år der den flytende delen reflekterer overnattenrenten og den faste reflekterer forventet styringsrente.

- Ved å sammenligne en endring i for eksempel tre måneders Nibor med endringen i en tre måneders OIS, kunne aktører utenfor panelet observere om endringen i Nibor skyldes endrede forventninger om styringsrenten eller en endring i risikopremien. Uten et OIS-marked er det ikke mulig for aktører utenfor panelet å skille disse komponentene. Det gjør det vanskeligere å forstå hva som ligger bak endringer i Nibor fra en dag til den neste, skriver Norges Bank i brevet til tilsynet.

LES OGSÅ OM FINANSTILSYNETS INNSPILL TIL FINANSDEPARTEMENTET: Ikke funnet bevis for norsk rente-manipulasjon

LES MER OM NIBOR:

Norges Bank frykter norsk renteskandale

Slik vil han hindre norsk rentetriksing

Seks bankansatte styrer Norges viktigste rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.