GRAND HOTEL, OSLO. – Sentralbanksjefen har en jernhånd med silkehansker. Det ble veldig høflig presentert med veldig tøffe fakta hvor vi har et olje-Norge hvor vi ikke lenger har et overskudd på statsbudsjettet fra oljeinntektene. Nå får vi en god gratis middag, men fremtiden kan bli ganske krevende, sier investor Jens Ulltveit Moe til Dagens Næringsliv på Norges Banks årmiddag torsdag.

Grunnen til at det skal bli krevende fremover mener Ulltveit-Moe er at flommen av oljepenger, som vi er vant med, nå vil ta slutt.

- Det andre er jo at vi har hatt en veldig god omstilling. Men det har vært fra å være dårlig betalt til å bli kjempegodt betalt. Nå skal man gå fra å være kjempegodt betalt til å bli dårligere betalt når oljeindustrien går ned. Etter Sverdrup så vil det skje, sier han.

Svakere krone og lavere lønnsvekst

Hva mener du er de viktigste grepene for at Norge skal beholde sin konkurransekraft?

- Det er at kronen devalueres enda mer. Det er det som må til for å få det til. Det som har skjedd hjelper godt, men det behøves mer, sier Ulltveit-Moe.

I årstalen tidligere torsdag kveld understreket sentralbanksjef Øystein Olsen at gevinsten ved å ha en egen valuta forsvinner dersom den midlertidige økningen i inflasjonen motsvares av økte lønnstillegg. Ulltveit-Moe mener at det er gode utsikter til lavere lønnsvekst.

- Det vil jo skje gjennom kronedevalueringen og en økning i arbeidsledigheten fra cirka tre til seks prosent. Og da er vi kjempegode i Norge. Det så vi i 90-årene, det vil skje igjen, sier han.

«Boligprisene må falle»

Hva vil skje med boligprisene fremover?

- De vil falle. Boligprisene må falle. Det er en funksjon av rentenivået. Rentenivået kan ikke bli lavere, det må bli høyere. Da faller boligprisene, sier Ulltveit-Moe.

Ifølge ham kan det imidlertid godt hende at Norges Bank kutter styringsrenten ytterligere i mars.

- Men den er jo nå så lav, så det betyr ikke så veldig mye fra eller til, understreker investoren.

Se video av NHO-sjef Kristin Skogen Lunds reaksjon på sentralbanksjefens årstale:

- Trenger definitivt lavere lønnsvekst
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se også intervju med Jonas Gahr Støres på årsmiddagen:

- Bør fortsette å holde oljepengebruken innenfor handlingsregelen
00:00
Publisert:
 

Les også:

Økonomer om årstalen: Et hint til Siv Jensen

Erna Solberg: - La oss ikke tøye strikken lenger

Siv Jensen: - Vi skal fortsatt bruke mye oljepenger