- Internasjonalt er det utsikter til svakere vekst fremover enn vi la til grunn i desember. Kjøpekraften og veksten til våre viktigste handelspartnere er svekket, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Torsdag kunngjorde Norges Bank at den setter ned renten til 0,50 prosent.

Olsen viser til at uroen i internasjonale finansmarkeder preget begynnelsen av året, men at disse effektene er noe reversert i dag.

Svakere enn ventet

Samtidig trekker han frem at oljeprisen er på samme nivå som i desember, men at prisene for fremtidig levering er lavere.

- Kronekursen har utviklet seg omtrent som Norges Bank ventet i desember, sier Olsen.

Ifølge ham var veksten i norsk økonomi svakere enn ventet ifjor. I år venter sentralbanken et uendret produksjonsnivå og den har svakere utsikter til veksten i privat forbruk.

- Samlet sett er vekstutsiktene for norsk økonomi svakere enn ventet. Arbeidsledigheten vil øke mer enn ventet, sier Olsen.

Varsomhet

Han viser til at den norske pengepolitikken er ekspansiv. Imidlertid kan den ikke fullt ut veie opp for utslagene i produksjon og sysselsetting.

- Erfaringer fra andre land tyder på at nedre grense for styringsrenten er under null. Lave renter kan gjøre økonomien sårbar for ustabilitet, sier Olsen.

- Det taler for mer varsomhet i rentesettingen fremover, legger han til.

Sentralbanksjefen kan ikke utelukke negativ rente dersom det oppstår en «betydelig forverring i den norske økonomien».

- Når renten har kommet så langt ned øker usikkerheten i pengepolitikken, sier Olsen.

På spørsmål fra DN ønsker ikke sentralbanksjefen å komme med eksempler på hva Norges Bank mener med «nye store forstyrrelser» som kan føre til å sette en negativ rente.

- Realøkonomiske sjokk eller en brå styrking av kronen kan være slike sjokk der negative renter har en positiv effekt, mens likviditetssjokk nok bør møtes på annet vis, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en oppdatering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: