Norges Eiendomsmeglerforbund er glad for at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

– Det er jeg veldig glad for. Det motsatte ville vært et helt feil signal nå, i en situasjon hvor boligprisene er nesten 9 prosent høyere enn for tolv måneder siden, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til NRK.

Boligprisene stiger for raskt i pressområdene som følge av lav styringsrente og at det bygges for få nye boliger, ifølge Geving. Enda lavere rente ville ha ført til ytterligere prisstigning, mener han. Å sette opp styringsrenten ville derfor vært et bedre valg for å sende et sterkt signal til boligkjøperne om at prisutviklingen er bekymringsfull, forklarer han.

– Ufornuftig høyt

– Vi er bekymret for de tendensene vi ser. Våre medlemmer har fingeren på pulsen hver eneste dag, og de opplever at prisene er mye høyere enn det som er naturlig, sier Geving.

Han kaller prisnivået ufornuftig høyt.

Rentekutt kommer

Sentralbanksjef Øystein Olsen fikk både ris og ros da han torsdag valgte å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Han mener imidlertid at det er behov for rentekutt før sommeren, slik at styringsrenten blir liggende på 1 prosent.

Renten vil være rekordlav langt inn i 2018, ifølge Olsen. Med et så lavt rentenivå finner han grunn til å advare unge og andre som er på vei inn i eiendomsmarkedet:

– Kjøp bolig for å bo. Ikke betrakt det som et investeringsobjekt som du skal tjene penger på. For prisene kommer ikke alltid til å stige. Det kommer til å endre seg og snu, sier Olsen.

Selv om det nå er utsikter til en styringsrente på 1-tallet fram til 2018, bør man ikke la seg friste til boligspekulasjoner, mener sentralbanksjefen.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.