I sin årstale advarer sentralbanksjef Øystein Olsen mot konsekvensen av å øke den offentlige pengebruken som følge av oljenedtur.

- Det kan være fristende å øke pengebruken over offentlige budsjetter for å dempe utslagene i realøkonomien av et fall i oljeprisen, sier han.

- Risikoen er at det kan bremse den omstillingen som trengs hvis oljeprisen blir liggende lavt lenge. Økt offentlig pengebruk kan gjøre arbeidskraften dyrere og motvirke at den blir tilgjengelig for annen konkurranseutsatt virksomhet, sier Olsen.

Lavere oljeinntekter

Sentralbanksjefen viser til at staten siden årtusenskiftet har motttatt store inntekter fra oljevirksomheten.

Lavere oljepriser innebærer at fondet vil vokse langsommere enn tidligere anslått, understreker han.

- Så langt har fondet oppnådd en årlig realavkastning på 3,8 prosent. Fremover må vi være forberedt på at den kan bli lavere - kanskje under 3 prosent, sier Olsen.

Med dagens oljepriser, mener han tilførselen til fondet «raskt vil falle mot null» .

- Vi er dermed snart i en situasjon der fondets løpende inntekter avgrenses til rente- og utbytteinntekter. Neste år kan det bli behov for å bruke av avkastningen for å dekke det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet, sier han.

På Norges Bank sine nettsider kan du lese talen i sin helhet (NB. ekstern lenke)

- Ikke i nærheten

Riksbanken i Sverige har torsdag besluttet å senke styringrenten med 0,1 prosentpoeng til -0,1 prosent. Den svenske sentralbanken har også besluttet å kjøpe statsobligasjoner for 10 milliarder kroner og varsler at den har beredskap til å kjøpe mer.

Overfor DN understreker Olsen at Norges Bank ikke har behov for å tenke i disse baner.

- Vi er ikke i nærheten av å havne i en situasjon med styringsrente under null, sier Olsen torsdag formiddag.

- Vi har fortsatt handlingrom i pengepolitikken. Det er renten som er vårt virkemiddel i pengepolitikken. Vi har overhodet ikke vurdert den type tiltak som man har vært tvunget til å gjennomføre i flere andre land, og nå i et visst omfang i Sverige, sier han.

 

Dette er de viktigste punktene i årstalen
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.