Sentralbanksjef Øystein Olsen (64) er i statsråd gjenoppnevnt til sentralbanksjef og leder for Norges Banks hovedstyre i en ny åremålsperiode på seks år, melder Finansdepartementet fredag.

- Jeg ser frem til å ta fatt på et nytt åremål som sentralbanksjef. Sammen med bankens svært kompetente og engasjerte medarbeidere gleder jeg meg til å utføre vårt viktige samfunnsoppdrag både innenfor sentralbankens kjerneområder og formuesforvaltning, sier Øystein Olsen i en melding fra Norges Bank.

Olsen har ledet Norges Bank siden 1. januar 2011. Etter sentralbankloven kan sittende sentralbanksjef bli gjenoppnevnt én gang.

- Øystein Olsen har fylt stillingen som sentralbanksjef i sitt første åremål på en utmerket måte, og med hans kompetanse og erfaring fra stillingen har det vært et enkelt valg å gjenoppnevne ham for en ny periode, sier finansminister Siv Jensen (FrP) i meldingen fra departementet.

Olsen er utdannet er cand. oecon fra Universitetet i Oslo i 1977.

Olsen har tidligere vært ekspedisjonssjef i Finansdepartementet (1999-2005) og administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB) (2005-2011).

Olsen har arbeidet i SSB i flere perioder. Han var forsker, seniorforsker og leder for Olje- og energigruppen i perioden 1977 til 1990. Etter et år i Econ - Senter for økonomisk analyse kom han tilbake til SSB som forskningssjef i 1991 til 1994. Fra 1996 til 1999 var han ansatt som forskningsdirektør og leder av Forskningsavdelingen i SSB.

- Jeg er motivert for å fortsette som sentralbanksjef og kan bekrefte at jeg kommer til å søke, sa Olsen til nyhetsbyrået Reuters da stillingen ble utlyst tidligere i år.

Andre søkere til stillingen som sentralbanksjef var Handelsbankens tidligere sjeføkonom i Norge, Knut Anton Mork (69) og Svein Harald Øygard (55), som var midlertidig sentralbanksjef på Island i en periode i 2009.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien

Nye tall: Oljeinvesteringene vil falle også neste år

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.