Torsdag presenterer Norges Banks hovedstyre årets første rentebeslutning.

Sentralbanksjef Øystein Olsen rører ikke styringsrenten i denne omgang, spår Sparebank 1 Markets. Meglerhuset tror imidlertid at sentralbanken vil heve rentebanen i sine oppdaterte prognoser for norsk økonomi.

Får sjeføkonom Shakeb Syed rett, venter han et hopp i kronekursen.

- Vår tro om heving av rentebanen går i mot konsensus. Hever sentralbanken rentebanen, vil derfor markedsrentene stige og kronen styrke seg torsdag, sier Syed til DN.

Ser til realrenten

Ifølge den nåværende rentebanen fra Norges Bank skal ikke styringsrenten heves før sommeren 2015. Sentralbankens anslag tilsier en styringsrente på 2,25 prosent i 2016.

Sparebank 1 Markets tror den nye rentebanen vil vise at første rentehevning kommer allerede i mars 2015, og at styringsrenten vil være på 2,75 prosent i juni 2016.

Sjeføkonom Syed peker på en rekke argumenter som taler for en hevet rentebane. Han viser spesielt til det norske realrentenivået (rente justert for inflasjon), som ifølge han er lavere enn i mange sammenlignbare land.

- Gitt at det går relativt bra med norsk økonomi, skal det ikke være slik, sier Syed.

- Vi er derfor veldig opptatt av hvilke fokus sentralbanken vil ha på realrenten – et fokus også Øystein Olsen hadde under årstalen sin, sier han.

Årsak til kronesvekkelsen

Syed mener det lave realrentenivået også er en del av årsaken til at kronen svekket seg markant ifjor.

Sentralbanken har lenge trodd at kronen skal styrke seg uten at dette har skjedd, påpeker han.

- Sentralbanken har trolig hittil fokusert mer på nominelle renteforskjeller til utlandet enn på realrenten, sier sjeføkonomen.

- Begynner Norges Bank å legge mer vekt på realrenten, kan det hende den også endre sine kroneestimater. Da vil de ikke lenger tror at kronen skal styrke seg, mener han.

- Vil kronen holde seg sterk dersom den styrker seg på en overraskelse i dag?

- Da kommer nok kronen til å bli sterkere enn den er akkurat nå, men jeg tror ikke hele styrkelsen kommer til å vedvare, svarer Syed.

Tror på uendret rentebane

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror ikke sentralbanken vil presentere en ny rentebane, men peker på et usikkerhetsmoment.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. (Foto: Brian Cliff Olguin)

- Utviklingen har vært omtrent som sentralbanken ventet ved forrige rentemøte i desember. Jokeren for rentebanen blir derfor om den har gjort en ny vurdering av utsiktene for finansiell stabilitet, sier Due-Andresen til DN.

Ifølge Due-Andresen må sentralbanken komme med noe «overraskende» dersom det skal gi utslag i kronekursen. 

- Skal kronen reagere, må sentralbanken i så fall endre rentebanen betydelig eller ha en analyse som peker i en mye svakere retning enn i desember, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.