Hovedstyret i Norges Bank har vedtatt å offentliggjøre sine protokoller på bankens nettsider. Styrets drøftinger av pengepolitikken vil fremdeles være unntatt offentlighet.

Protokollene fra hovedstyrets møter i 2016 vil bli offentliggjort på norsk i løpet av dagen.

- Norges Bank legger vekt på å være åpen og veldrevet. Offentliggjøring av hovedstyrets protokoller vil bidra til enda større grad av åpenhet om styringen av sentralbanken og forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding fra Norges Bank tirsdag.

Over tid har saker om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland utgjort en stadig økende andel av hovedstyrets saker, vises det til.

Protokollene viser hvilke saker som har vært behandlet i hovedstyrets møter og hvilke vedtak som ble fattet. Protokollene vil bli offentliggjort på hjemmesidene til Norges Bank etter at hovedstyret har godkjent protokollene i sitt påfølgende møte.

«Det vil også være nødvendig å gjennomgå protokollene for å ivareta hensynet til opplysninger som er taushetsbelagte eller som av andre grunner bør unntas offentlighet. Protokollene vil bli offentliggjort både på engelsk og norsk», heter det.

- Etter dagens regelverk er protokoller fra hovedstyrets rentemøter offentlige etter 12 år. Denne beslutningen endrer ikke på dette, men i den kommende strategiperioden vil hovedstyret vurdere utvidet åpenhet også på dette punktet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Har etterlyst referater

Ekspertgruppen Norges Bank Watch, som er en uavhengig gruppe av økonomer som hvert år retter et kritisk søkelys på hvordan Norges Banks kommunikasjon og utøvelse av pengepolitikken, har ved gjentatte anledninger etterlyst mer åpenhet rundt hovedstyrets diskusjonener om pengepolitikken.

Gruppen har blant annet etterlyst at referatene fra møtene offentliggjøres etter en kort periode etter møtene. Flere av verdens største sentralbanker, som Federal Reserve i USA, Den europeiske sentralbanken ECB i eurosonen, Bank of England i Storbritannia og Riksbanken i Sverige, har en slik praksis.

- Vi merker oss hvert år det som kommer i Norges Bank Watch, sier kommunikasjonsjef Therese Riiser Wålen i Norges Bank.

Hun understreker at beslutningen som hovedstyret nå har fattet fremst dreier seg om styrets behandling av saker knyttet til Statens pensjonsfond utland, som ofte omtales som Oljefondet.

- Forvaltningen av fondet er en stadig større del av styrets arbeid. Der får vi en del innsynsbegjæringer i protokollene og vi ser ikke noen grunn til å holde dem tilbake. Vi ville gitt dem ut om vi hadde fått en innsynsbegjæring. Vi gjør dette for å være så åpne som vi kan være, sier Wålen.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.