Nicolai Tangen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt for ham å selge seg ut av Ako-systemet. Men finanskomiteen på Stortinget har enstemmig kommet fram til at han ikke kan ha noen eierskap eller interesser som kan skape interessekonflikter som kan svekke tilliten og omdømme til Oljefondet.

Mandag klokken 19:00 vil Norges Bank holde en pressekonferanse. Der deltar både sentralbanksjef Øystein Olsen og Nicolai Tangen.

Nicolai Tangen (til høyre) og Øystein Olsen på en tidligere pressekonferanse om Tangens ansettelsesavtale.
Nicolai Tangen (til høyre) og Øystein Olsen på en tidligere pressekonferanse om Tangens ansettelsesavtale. (Foto: Per Thrana)

I en pressemelding opplyser Norges Bank at de samtidig som pressekonferansen starter, vil offentliggjøre en pressemelding og et brev til Finansdepartementet på bankens nettsider.

Mandag ettermiddag har hovedstyret i Norges Bank og den påtroppende oljefondssjefen Nicolai Tangen møttes i sentralbanken for å drøfte hans ansettelsesavtale, som har fått kritikk fra representantskapet og fra Stortinget.

Norges Banks hovedstyre hadde et møte med Finansdepartementet mandag kveld. Det er ventet at finansminister Jan Tore Sanner vil komme med en uttalelse så snart banken har informert om hva den har besluttet.

Tangen kontrollerer 43 prosent av Ako Capital og har Ako-fond til en verdi av rundt fire milliarder kroner.

DNs Eva Grinde skjebnemøtet for Nicolai Tangen: – Tilliten er i potten
Avtalen mellom Nicolai Tangen og Norges Bank er nødt til å tilfredsstille politikerne på Stortinget.
01:29
Publisert:

Møtet startet i Norges Banks lokaler klokken 14.00.

Flere mulige utfall

Etter at finanskomiteen fredag i praksis satte foten ned for den skisserte løsningen som Tangen og Norges Bank har kommet frem til, er det tilbake til tegnebrettet. Finansminister Jan Tore Sanner (H) hadde fredag et møte med sentralbanksjef Øystein Olsen om situasjonen og der sistnevnte fikk oppgaven med å gå i dialog med Tangen for å finne en løsning på den fastlåste situasjonen.

Arne Hyttnes, medlem i Norges Banks hovedstyre.
Arne Hyttnes, medlem i Norges Banks hovedstyre. (Foto: Fartein Rudjord)

Det er flere mulige utfall:

  • Hvis Tangen aksepterer endringer i avtalen som er i tråd med finanskomiteens innstilling, så er problemet løst.
  • Hvis han ikke går med på endringer, ligger ballen hos hovedstyret. Skal det stå ved den opprinnelige avtalen? Eller skal styret terminere avtalen med Tangen?
  • Og dersom det ikke lykkes å komme frem til en politisk spiselig avtale, hva blir konsekvensene for hovedstyret og sentralbanksjefen?
Kristine Ryssdal, medlem i Norges Banks hovedstyre.
Kristine Ryssdal, medlem i Norges Banks hovedstyre. (Foto: Fartein Rudjord)

Tangen har pekt på Norges Bank når DN har spurt ham om han er villig til å justere avtalen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.