Problemet for bankene er at lånekostnadene - den norske pengemarkedsrenten - i høy grad styres av tilgangen på dollarlikviditet.

Selv om den norske pengemarkedsrenten, Nibor tre måneder, faller 0,22 prosentpoeng i dag til 2,96 prosent, så er påslaget i forhold til styringsrenten på hele 1,21 prosentpoeng.

Pengemarkedsrenten er den renten bankene selv betaler for å låne inn penger.

Fall som ventet
Fallet i tremåndersrenten er så å si akkurat som ventet.

Pengemarkedet forventet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng fra Norges Bank igår, men sentralbanken valgte å kutte med 0,5 prosentpoeng - dermed korrigerer rentemarkedet i dag.

Dyr dollar
I kjølvannet av gjeldskrisen i Europa har etterspørselen etter dollar steget markant. Det har presset pengemarkedsrenten oppover - også i Norge. Ved å skape billigere dollarlikviditet forsøker sentralbankene å redusere pengemarkedsrenten.

Under finanskrisen i 2008 inngikk Norges Bank en bytteavtale med den amerikanske sentralbanken om å bytte inntil 15 milliarder dollar og på den måten sikre dollarlikviditeten.

For to uker siden inngikk sentralbankene i Canada, Storbritannia, Japan, eurosonen, Sveits og USA avtale om å ta ned prisen på byttelånsavtalene i dollar for å sikre.

- Sentralbanker kan bytte til seg dollar via Fed, og for et par uker siden senket de seks sentralbankene prisen på å gjøre dette. Denne swappen har vært til høy kostnad fordi etterspørselen etter dollar har vært høy og usikkerheten i investeringsklimaet stor. Bankene senket prisen for å låne dollar slik at banker kan låne via sentralbankene, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN.no.

- Dette er et alternativ for Norge også. Norges Bank ga igår uttrykk for at man er urolige for at uroen i finansmarkedene driver opp lånekostnadene for norske husholdninger og bedrifter via Nibor-renten, sier hun.

- Det vi ser er at når det er høyt press i markedene, så er det dollarlikviditeten som styrer.

Senioranalytiker Gaute Marius Langeland i Nordea Markets viser til det samme.

- Påslaget på styringsrenten opp til pengemarkedsrenten er rundt 1,2 prosentpoeng. Det er veldig høyt. Dette påslaget er drevet av en dollar-cash-rente som har steget i det siste, sier Langeland til DN.no.

Slik kan Norges Bank hjelpe bankene
Blomgren peker på en metode Norges Bank kan bruke for å senke pengemarkedsrenten, uten å røre styringsrenten.

- Tremånedersrenten er på veldig høye nivåer og det er den Norges Bank forsøker å få ned ved å senke styringsrenten. Så å skape dollarlikviditet via sentralbankene er en måte å gjøre det på. Men jeg tror at i dagens situasjon er det ikke så akutt, dels fordi bankene i dag har dollarlikviditet. Det er mer et tiltak man kan overveie å innføre. Jeg tror vi skal se ytterligere forverring i finansmarkedet og situasjonen i Europa i 2012 slik at det legges enda mer press på pengemarkedsrenten før det kan være et alternativ, mener Blomgren.

- Selv om boliglånsrenten i dag er høy i forhold til styringsrenten, så må man huske på at rentenivået i Norge er veldig lavt og under det som er normalt, så vi har egentlig ikke høye renter. Gitt norske forhold og norsk økonomi, er renten fortsatt veldig lav, sier Blomgren.

- Boliglån ikke lukrativt
Og Langeland peker på faktorer som gjør at boliglånsrenten neppe vil falle mye med det første.

- Når boliglån i dag pakketeres og bankene henter inn penger i markedet, så betaler de 80 punkter (Det er 100 punkter i 1 prosentpoeng, red. anm.) over Nibor, det vil si rundt 3,8 prosent. Så selv i dag er ikke boliglån et lukrativt produkt for bankene, sier Langeland.

Les også:

<b>Trippelkrisen som fører til fullstendig kollaps</b>

<b>- Boligrente på 2,5-3 % til sommeren</b>

<b>DNB: Det blir verre</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.