En dom fra Oslo Tingrett idømmer en kvinnelig student i 20-årene til fengselsstraff for bruk av falskt vitnemål ved opptak til NHH.

Vedkommende prøvde å søke seg inn på Norges Handelshøyskole (NHH) med et falskt vitnemål fra en videregående skole. Dommen ble avgjort med en tilståelse fra studenten, men vedkommende får likevel 15 dager betinget fengsel.

Grunn til mistanke

Det falske vitnemålet ble oppdaget under NHHs ordinære behandling av søknadene. Det var mistanke om forfalsket dokumentasjon med en gang.

- Det er en del av NHHs rutine å anmelde slike tilfeller hvis det vekker mistanke, forklarer kommunikasjonssjef ved NHH, Kristin Risvand Mo.

NHH opplever sjeldent falske dokumenter ved opptak, men finner anslagsvis én mistanke i året.

- Vi har en grundig kvalitetssikring, og undersøker raskt dersom vi fatter mistanke, sier Risvand Mo.

For NHH er kvalitetssikring ved opptak viktig, slik at folk skal kunne ha tillit til NHH, og at de riktige skal få plass ved høyskolen.

- Rundt 30 prosent av søknadene blir sjekket manuelt. Det gjelder søknader som ikke kan kvalitetssikres elektronisk.  Der blir alle vedlegg sjekket, forklarer hun.

Det var ved en slik kvalitetssjekk det falske vitnemålet ble plukket opp.

- Vi har opplevd slike saker med dom og skyldig forfalskning tidligere, legger hun til.

Trakk søknad selv

Risvand Mo forklarer at NHH er fornøyd med at saken blir tatt på alvor i Oslo Tingrett, men vil ikke ta stilling til selve straffeutmålingen.

Retten legger til grunn at det bør reageres sterkt i slike saker, av tungtveiende allmennpreventive hensyn – det vil si å hindre at andre gjør det samme lovbruddet.

Da studenten forsto konsekvensene av det den hadde gjort, ga vedkommende selv beskjed til NHH, og trakk tilbake søknaden.

Handlingen førte likevel til anmeldelse fra NHHs side, og vedkommende må bote med betinget fengsel i 15 dager, og en prøvetid på to år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.