OSLO/GARDERMOEN. Kanskje en kyllingsalat? I alle fall ikke baguette. Jeg er så lei baguette.

Statsminister Erna Solberg (53) har nettopp holdt pressekonferanse på Høyres landsmøte. Hun har snakket om partiets visjoner og svart på spørsmål om alt fra skatt og boligpriser til Dalai Lamas Norgesbesøk samme helg. Nå ser Solberg med litt spørrende øyne på sin kommunikasjonsansvarlige, som i neste sekund iler avgåre mot hotellets restaurant.

Statsministeren retter litt på den mørkeblå jakken og smiler vennlig til forbipasserende. På Clarion Hotel på Gardermoen denne helgen er hun først og fremst Høyre-leder.

- Jeg må jo passe på å lede partiet samtidig som jeg skal lede landet. Det går ganske greit å kombinere de to rollene, sier hun og nikker litt bestemt.

SE VIDEO: Den største baksiden ved å være leder

(Artikkelen fortsetter under)

- Du er aldri helt likemann
00:00
Publisert:

Begynte som speiderleder

Solberg hadde vært leder på mange nivåer i Høyres organisasjon før hun nådde toppen. Den første sjefsrollen fikk hun riktignok i allerede barndommen.

- Jeg begynte jo med å være speiderleder.

Tanken på at speiderjenta fra Bergen skulle ende opp som statsminister, slo henne aldri. Lenge var ikke engang en yrkeskarriere innen politikken en del av planen.

- På 80-tallet var det ikke så mange jobber i politikken, særlig ikke på den borgerlige siden. Men så spurte noen om jeg kunne tenke meg å være kandidat til Stortinget, sier Solberg og fortsetter:

- I begynnelsen tenkte jeg ikke at jeg skulle bli partilederen, men så er det jo noe rart med det. Du ser rundt deg på andre og tenker: «Det der kan jeg også gjøre».

SE VIDEO: Dette er statsministerens viktigste lederegenskaper

- Jeg er flink til å konkludere
00:00
Publisert:
 

Tenker ikke på makten

Solberg mener det først og fremst er et «brennende engasjement» og ønsket om å skape forandring som har brakt henne dit hun er i dag.

- Er du glad i makten du har?

- Jeg tenker ikke så mye på det, men jeg vet at jeg kan ha innflytelse på veldig mye av samfunnsutviklingen. Når du er opptatt av politikk, er det ingen jobb som gir deg større innflytelse enn det å være statsminister. Men hvis du vil ha veldig makt som person, er politikk faktisk et litt vanskelig sted. Her utøves jo makt i en symbiose med andre, svarer hun.

SE VIDEO: Forskjellen på å være statsleder i Norge og i andre land

(Artikkelen fortsetter under )

- Vi er mindre prestisjeopptatte
00:00
Publisert:
 

- Bruke menneskene

- Hva er ditt viktigste lederråd?

- Man skal være flink til å bruke menneskene rundt seg. Da må du sørge for at du har folk som gir deg klare beskjeder, svarer Solberg.

- I politikk vil det alltid være noen mennesker som konkurrerer mot deg. Du vil alltid stille spørsmål ved hvilke agenda de egentlig har, men du må passe på å ha folk rundt deg som faktisk tør å fortelle deg at «dette ikke er så lurt». Jeg forsøker å finne sånne folk, sier hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.