Godseier Leopold Axel Løvenskiold importerte ifjor sommer 6.000 levende stokkender fra Sverige.

I august åpnet grunneieren andejakten for sin eksklusive kundekrets. Ifølge Miljøverndepartementet var importen ulovlig og krevde tillatelse: Importerer ender for jakt dnPlus

Siden ble Løvenskiold anmeldt av dyrevernsorganisasjonen Noah: Anmelder Løvenskiolds andeimport

Leopold A. Løvenskiold ønsket ikke selv å kommentere saken, men assisterende direktør i Norskog, Gaute Nøklehol, sa i den forbindelse til DN at de hadde tatt direkte kontakt med Miljødirektoratet for et møte.

Han mente saken bygget på en misforståelse, at grunneierne kun hadde fulgt regelverket slik de hadde blitt fortalt.

Miljødirektoratet har nå gitt tillatelse til andeimporten, men mandag denne uken påklaget Norges Miljøvernforbund tillatelsen.

- Kan like gjerne skyte leirduer

- Vi ser på denne i Norge relativt nye jaktformen som en direkte trussel mot den relativt positive holdningen til jakt i Norge, og mener dette således er en trussel mot jaktetikken i seg selv, sier Ruben M. Oddekalv, som er regionsleder for Norges Miljøvernforbund (NMF) på Vestlandet.

- At Løvenskiold leier ut jakt i seg selv er helt uproblematisk. Det er når Løvenskiold blir grådig og ikke lar naturens og artenes egen bæreevne regulere jakten og begynner å sette ut tamme oppdrettsender at det hele krasjer så fundamentalt med den etiske plattformen norsk jakt og norske jegere opererer ut fra, forklarer han.

- Slik vi ser det kan Leopold og betalende «jaktkamerater» like gjerne skyte leirduer, sier Oddekalv.

Krever tilbaketrekking av godkjenning

I et brev til Miljødirektoratet skriver Norges Miljøvernforbund at de påklager tillatelsene gitt til Løvenskiold-Fossum Skog ANS i Telemark, og eventuelle andre søknader som tillater import og utsetting av mer enn 8.000 stokkender til bruk i «jaktøyemed».

«NMF anerkjenner at personer i «høyere sosiale lag» har en anstrengt tidsplan, og at tradisjonell jakt kan være tidkrevende. Men denne jaktformen, på utsatt oppdrettsfugl, skremt rett i fanget på posterende «jegere» på spesialbygde skyteramper, minner så mye om vanlig leirdueskyting at man like gjerne kan stille seg opp på en skytebane og skyte leirduer med pålimte fjær», heter det i brevet.

NMF krever at Miljøverndirektoratet trekker tilbake godkjenninger gitt til import av stokkender for utsetting i norsk natur, og at Løvenskiold blir ilagt å gjøre avbøtende tiltak for å veie opp for negative effekter av allerede utførte ulovlige utsett av importerte oppdrettsender.

 

Les også: Lar det være frivillig å dra ut offshore

Sjeføkonom: Kan se ut som oljeprisoppgangen kom litt for tidlig

Goldman Sachs har ikke tro på DNO

Oljekommentaren: - Jo høyere oljeprisen har klatret, desto mer sårbar er den

Se DNtv:

Sterke følelser når et amerikansk cruiseskip for første gang på 50 år til i Cubas hovedstad Havanna
For første gang på over 50 år, kom et amerikansk cruiseskip til Cubas hovedstad Havanna, en hendelse som ikke gikk upåaktet hen.
00:57
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.