Advokater er i ferd med å gå forbi meglere som landets desidert best lønnede, skriver Dagens Næringsliv.

Advokatfirmaene kan glede seg over både konkursbehandlinger ved begynnelsen av fjoråret og flere oppkjøp og sammenslåinger i andre halvår.

- Jeg har vært dum, sier Knut Brundland og smiler. Han gikk nylig gikk fra advokatkontoret BA-HR til meglerhuset ABG Sundal Collier.

- Toppadvokatene tjener over ti millioner kroner i året, mens toppene i meglerbransjen tjener seks-syv millioner kroner. Nivået vil være det samme i 2011. Hadde pengene drevet meg, skulle jeg kanskje blitt i advokatbransjen, humrer Brundtland.

Over tre milliarder
Fem av landets seks største advokatfirmaer økte omsetningen med mellom ti og 27 prosent (advokatfirmaet Schjødt) i 2010.

Kun advokatfirmaet BA-HR sto på stedet hvil, ifølge DN.

Totalt omsatte de seks advokatfirmaene Thommessen, Wikborg Rein, Schjødt, BA-HR, Wiersholm og Selmer for over tre milliarder kroner ifjor.

Hestebonde i tillegg
Advokatfirmaene fikk ikke samme nedtur under finanskrisen som mange andre bransjer.

- Når selskaper og klienter skal gjøre noe i gode tider i for eksempel transaksjonssammenheng, så går de ofte til meglerhus og tilretteleggere først. Motsatt - i dårlige tider der refinansieringer, restruktureringer og konkurser skal håndteres, så henvender bankene seg ofte til advokatene først, sier Stig Bech i BA-HR.

Bech som er en av advokatbransjens mange høyt gasjerte, har nå blitt hestebonde ved siden av jobben som advokat.

Selv er Bech, med en ligningsinntekt i 2009 på rundt 20 millioner kroner, ikke engang inne på listen over de best betalte advokatene i BA-HR.

Høyest inntekt av advokatene i Thommessen, Wikborg Rein, Schjødt, BA-HR, Wiersholm og Selmer hadde Selmer-advokat Mads Iversen med 33,97 millioner kroner, foran et kobbel av BA-HR-advokater. Svein Gerhard Simmonæs (23,09 millioner), Helge Olav Bugge (22,08 millioner), Sam Erling Harris (22,07 millioner), Geir Håkon Mikalsen (21,68 millioner) og Rolf Johan Ringdal (21,18 millioner).

-Pengene gir økt livskvalitet
Bech legger ikke skjul på at pengene også gir økt livskvalitet. I april ifjor kjøpte han en gård på Nannestad for oppunder fem millioner kroner, og har pusset den opp for ytterligere fem millioner kroner.

- Jeg har etablert meg med familie og et titall firbente som hestebonde på Nannestad. Foreløpig er jeg bare hobbybonde og er takknemlig for at jeg får tid til det. Jeg har jeg ingen planer om å endre yrkesrolle - advokatlivet vil gi rikelig med inspirasjon i flere tiår. Hvis jeg da i tillegg kan sette av passe tid til en og annen frisk galopp på jordet, blir det riktig så bra, sier han til DN.

Bech mener advokaters lønninger vil være stabile i årene fremover.

Les også: Hun er dronningen blant norske advokater

<b>Ber folk droppe dyre advokater</b>

<b>Flyttet 7,5 milliarder på fem år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.