– Noe skal man jo holde på med, sier Skretteberg lavmælt.

Totalt har han samlet og delvis restaurert omkring 250 gamle mopeder og motorsykler samt et titall biler på Sysle Mølle.

Den gamle treetasjes mølla er på 1200 kvadratmeter gulvflate fordelt på tre etasjer. Samtlige er smekkfulle av gamle motoriserte tohjulinger.

– Det startet da jeg som 16-åring begynte å kjøre moped hjemme på gården, og ble bitt av basillen. Da anskaffet jeg de første syklene. Senere ble det bil og interessen dabbet av. For omtrent 20 år siden fikk jeg tilbake interessen og begynte å samle, sier Skrettebergs.

I dag teller samlingen anslagsvis 250 tohjulinger, mest gamle Tempo, men også Vespa, og diverse japanske merker samt en og annen Java og BSA. Mesteparten av syklene er fra 1950, -60 og -70-tallet, men han har også noen fra 1930-tallet samt en tidlig 80-talls japansk sykkel også.

– Steinar kaster aldri noe, flirer samboer Hege Vassmoen.

– Jo da, ifjor kastet jeg fem gamle støpejernsovner som var umulig å reparere, parerer Skretteberg.

Vassmoen er glad for at samleren kan holde alle kjøretøyene sine samlet på et sted, slik at det ikke tar helt av hjemme på tunet med gamle kjøretøyer.

– Jeg synes jo også det er moro da, men langt fra like moro som Steinar.

Foruten de gamle tohjulingene og et titall biler har Skretteberg en enorm samling av gamle modellbiler, plakater og andre mekaniske innretninger sirlig stablet opp i flere rom på den gamle mølla.

Den enorme kjelleren minner mest om et stort lager, med enorme mengder gamle motorer, hjul, rammer og andre deler fordelt på flere store kjellerrom.

– En vet jo aldri hva en kan få bruk for, sier Skretteberget.

Samlingen til Skretteberg er høyst privat, men interesserte er alltid velkomne innom forutsatt at de melder sin ankomst på forhånd.

– Er det aktuelt å selge ut deler av samlingen på noe tidspunkt eller gjøre dette mer til et permanent museum?

– Jeg vet vet ikke, jeg. Jeg synes det er greit som det er, jeg, sier Steinar Skretteberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.