Dagligvarebransjen har kranglet om søndagsåpne butikker siden Rema 1000 i januar politianmeldte 120 konkurrerende butikker for å bryte reglene om søndagsåpent. 

Etter dagens lovverk har bare matbutikker på opptil 100 kvadratmeter eller på såkalte turiststeder lov til å holde åpent på søndager. Fredag ettermiddag var matkjedene i oppvaskmøte med kulturminister Lina Hofstad Helleland (H) etter påstander om lovbrudd mellom konkurrentene.

Krangler om vegger og bånd

Reitan-familiens matkjede har skapt reaksjoner ved å sette opp sperrebånd i de vanlige Rema-butikkene for å avgrense salgsarealet til lovens 100 kvadratmeter, mens lovens forarbeid fastslår at «utsalsstaden må stå som eit sjølvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og eigen inngang».

Remas Mette Fossum Beyer hevder Kiwi- og Joker-eier Norgesgruppen brøt loven i 80 butikker sist søndag, mens konkurrentene Coop og Norgesgruppen begge påpeker at Rema 1000 bryter loven ved kun å ha plastikkbånd for å skille ut de 100 lovlige handlekvadratmeterne mens lovverket sier at det skal være fastmonterte vegger.

- Bryter regelverket bevisst

- Praksis i dag er ikke som loven tilsier. Jeg håper at kulturministeren kommer med signaler om at de vil se på lovverket på nytt. Er Brustadbuer fremtiden når flere og flere vil handle på søndager? Vi har stor pågang på de 25 butikkene vi har åpnet for søndagshandel, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til DN.

Les også: Rema vil ha fri søndagshandel for matbutikker

- Rema bryter regelverket helt bevisst. Norgesgruppen kan ha hatt noen få kjøpmenn som har holdt for store arealer åpne, men det er ikke snakk om noen systematiske lovbrudd, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen til DN.

Han har nå hyret inn Multiconsult for å måle opp og kvalitetssikre at Norgesgruppens søndagsåpne butikker følger reglene.

Satser på søndagsplakaten

- Nå forventer jeg at bransjen blir enig om å følge den avklaringen jeg regner med kommer fra kulturministeren i dag. Jeg håper alle vil følge søndagsplakaten som nylig ble lansert, sier Korneliussen.

Les også: Rema sier nei til felles søndagsregler

Virke og Handel og Kontor kom for to uker siden med en søndagsplakat med retningslinjer for å sikre «lik og felles praktisering av loven» mellom alle matkjedene. Kiwi-, Joker- og Meny-eier Norgesgruppen, Coop og Bunnpris støtter opp om plakaten, men Rema sier nei.

- Plasttape er ikke OK

- Vi forholder oss helt avventende til søndagsplakaten. Det er ikke opp til den største aktøren i markedet, Norgesgruppen, og deres bransjeorganisasjon Virke å tolke regelverket, det er det myndighetene som skal gjøre, sa Rema 1000-kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer til DN da søndagsplakaten ble lansert.

- Coop venter en klar og tydelig melding fra kulturministeren i dag om at dagligvarebransjen må følge lovverket. Plasttape er ikke OK å bruke som skiller i butikkene, slik Rema gjør, sier Coop-sjef Geir Inge Stokke før fredagens ministermøte.

Oppdatering etter møtet:

- Statsråden var krystallklar på at sin forventning om at alle i matvarebransjen må følge loven. Det var et klargjørende møte der partenes syn ble hørt, sier konsernsjef Tommy Korneliussen til DN.

Nå håper han at alle kjedene vil følge søndagsplakaten.

- Kulturministeren vil også vurdere å se på selve loven, men eventuelle endringer der vil hun komme tilbake til, sier Korneliussen.

Også konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop var fornøud med møtet.

- Statråden fortalte at loven er klar og tydelig og hun oppsummerte med å si at hun forventer at alle følger lovverket fra dags dato, sier han til DN.

- Jeg forventer nå at Rema som et seriøst selskap vil forholde seg til loven og stenge butikkene som opererer med sperrebånd, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.