De tre medaktorene i den såkalte Transocean-saken er kjent inhabile. En av norgeshistoriens største skattesaker får dermed sin rettslige behandling utsatt i to dager.

Saken skulle egentlig ha startet Oslo tingrett mandag, men fredagens kjennelse gjør onsdag til første rettsdag.

– Vi anker tingrettens kjennelse om inhabilitet til lagmannsretten, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim til NTB.

Riksadvokaten oppnevnte tidligere denne måneden advokatene Ingvald Falch og Vidar Strømme fra advokatfirmaet Schjødt og advokat Helge Skogseth Berg fra advokatfirmaet Lynx som aktorer i saken, etter klarsignal fra Justisdepartementet.

Advokat Anders Brosveet som representerer en av de tiltalte, protesterte mot oppnevnelsen og anførte at de tre advokatene er inhabile. Fredag fikk han altså rettens medhold i dette.

Savner sidestykke
Tre tidligere rådgivere i Transocean samt boregiganten selv og datterselskapet Arcade Drilling AS er satt under tiltale for å ha unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning. Dette skal ha skjedd i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Caymanøyene.

Staten har fremmet erstatningskrav på 1,8 milliarder kroner i saken. Økokrim har tidligere påpekt at beløpene savner sidestykke blant straffesaker som omhandler skattesvik i norsk rettshistorie.

Kompleksiteten avspeiles også i den mengde tid Oslo tingrett har satt av til rettslig behandling. Først i september neste år ventes rettsforhandlingene å være avsluttet.

15 forsvarere
Det vil heller ikke skorte på svarte kapper i sal 828 i Oslo tingrett. Ved siden av påtalemyndighetens menn og kvinner, skal det i alt møte 15 advokater på forsvarersiden.

Økokrim har brukt sju-åtte år på å etterforske saken. I fjor ble det først tatt ut tiltale mot de to Transocean-selskapene samt to de tidligere skatterådgiverne Einar Brask og Klaus Klausen. Senere samme år ble det også tatt ut tiltale mot skatterådgiver og advokat Sverre E. Koch.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld, heller ikke Transocean selv – verdens største boreselskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.