Forskriften som forbyr flyselskaper å tilby bonuspoeng på flyreiser innenlands i Norge er i strid med EØS-avtalen. Det er den foreløpige konklusjonen i et formelt åpningsbrev EFTAs overvåkingsorgan ESA sendte Norge i dag.

Norge innførte et generelt forbud mot bonuspoeng for innenlandsruter 1. august 2007. Et slik generelt forbud er etter ESAs syn i strid med EØS-avtalens direktiv om urimelig handelspraksis.

Direktivet inneholder en uttømmende liste over urimelig handelspraksis. Det er bare i disse tilfellene man kan ha et generelt forbud. Siden flyselskapenes bonusordninger ikke er på listen, er et generelt forbud ikke tillatt.

Uavhengig av dette mener ESA at forbudet også er et uberettiget hinder for to grunnleggende friheter innen EØS: Friheten til å tilby tjenester og etableringsfriheten for flyselskap.

Fikk klage fra SAS
- Vi fikk en klage fra SAS i 2010 på forbudet mot bonuspoeng, men da hadde vi allerede kikket litt på denne saken, sier informasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i ESA til DN.no.

EFTAS overvåkingsorgan ESA mener at det generelle forbudet er i strid med EØS-reglene og har nå bedt om å få et svar fra Norge.

- Vi ønsker å høre hvordan Norge ser på saken, om de er enige med oss eller om de har argumenter for et bonuspoeng-forbud som vi bør lytte til. Vårt utspill er starten på en formell sak, sier Mellvang-Berg.

Et formelt åpningsbrev er det første skrittet i en såkalt traktatbruddsprosedyre. Hvis norske myndigheter ikke følger opp brevet innen to måneder, vil ESA vurdere å sende en grunngitt uttalelse, som er siste skritt før en eventuell domstolsbehandling.

Les også: Nå kommer bonuspoengene tilbake

SAS: - Forbud mot bonuspoeng hører ikke hjemme i en fri konkurranse i 2012 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.