Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg (57) blir likevel ikke ny sjef i Yara. Han fortsetter i Hydro.

- Hyggelig

Eivind Reiten (61), Brandtzægs tidligere sjef i Hydro, gleder seg over at toppsjefen, som han i sin tid pekte på, blir værende i aluminiumskjempen.

- Jeg hadde sett for meg at han skulle ta en lengre etappe enn han opprinnelig hadde valgt. På vegne av Hydro så synes jeg det er hyggelig, sier Reiten i det DN overbringer ham nyheten på telefon fra utlandet fredag ettermiddag.

Brandtzæg er inne i sitt femte år som toppsjef. Nå vil Hydro-styret ha ham på plass frem til pensjonsalder ved fylte 65 år.

 

Selv syntes Reiten åtte år i sjefsstolen var tilstrekkelig. Han påpeker at det er svært mange omstendigheter som avgjør hva som er riktig tid for å gi seg.

- Det jeg kan si i denne sammenheng er at han har i hvert fall ikke ennå har sittet ut den tiden. Han kan ha mange gode år foran seg i Hydro-stolen, sier Reiten.

Ny situasjon

Brandtzæg selv har tidligere uttalt at en toppsjef ikke bør sitte lenger enn fem-seks år. Blir han sittende til fylte 65, blir det over det dobbelte.

- Jeg har hatt samtaler med styret mitt, som ønsker jeg skal fortsette i uoverskuelig tid. De ønsker at jeg skal holde på i mange år, sier han.

Brandtzæg peker på sin tilhørighet til aluminiumsbransjen og selskapet der han har jobbet de siste 30 årene som forklaring påkuvendingen.

Samtidig har forutsetningene fra da han aksepterte jobben endret seg, ettersom Yara er i fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries.

- Situasjonen nå er annerledes enn da jeg inngitt avtalen med Yara, og jeg er ikke lenger bundet av avtalen, sier han til DN.

- Ikke overraskende

Reiten mener vurderingen er forståelig.

Han var blant flere som ble overrasket da Brandtzæg varslet sin avgang i sommer.

- Dersom det er slik at store, viktige forutsetninger endrer seg, som det kan synes å ha blitt gjort her på Yara-siden, så er det ikke overraskende at den som har sagt ja til en jobb, ser på det på nytt, sier han.

Hodejeger Lars Esholdt.
Hodejeger Lars Esholdt. (Foto: Mikaela Berg)

- Legitimt

Hodejeger Lars Esholdt (49) støtter Reiten, og kaller Hydro-sjefens snuoperasjon "legitim".

Han påpeker at Brandtzæg ikke er kjent som noen stor risikotaker, men er svært grundig og ansvarsbevisst. Det kan ha slått ut i favør av den organisasjonen og selskapet han har hjulpet frem og vokst opp i, da grunnleggende forutsetninger endret seg, ifølge Esholdt.

- Er man usikker, bør man la være, sier Esholt til DN.

Reiten kjenner Brandtzæg igjen i beskrivelsen.

- Svein-Richard er en solid, ansvarsfull leder som tar det ansvaret som følger med. Det gjør at han kan fungere selv om han på en måte har vist at han var forberedt på å forlate Hydro, sier den tidligere Hydro-toppen.

- En lettelse

Brandtzæg oppgir sin kjærlighet til Hydro og aluminium samt utfordringene selskapet har som sterke elementer i vurderingen. I tillegg ble han bedt om å bli av både ansatte, kolleger og styret.

Det gjorde også samtalen med Yara-styreleder Leif Teksum torsdag enklere.

- Det var egentlig en lettelse å kunne trekke den konklusjonen fordi jeg visste med meg selv at etter 29 år i Hydro så har det vært problematisk for meg å tenke på å skulle ha et liv utenfor selskapet, sier Brandtzæg til DN.

Staten taus

Den norske staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er største aksjonær i både Hydro og Yara.

Der i gården er man ordknapp om Brandtzægs avgjørelse og vakuumet som nå har oppstått hos gjødselsprodusenten.

- Vi tar til etterretning at Yara gjenopptar søket etter ny konsernsjef, sier kommunikasjonssjef Trond Viken til DN.

Les også:
Brandtzæg fortsetter som toppsjef i Hydro
- Jeg er skuffet
- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.