Fredag varsler Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg (57) at han blir værende som toppsjef, og at gjødselsprodusenten Yara ikke blir neste stoppested.

Hydro-toppen tar nå sikte på å avslutte karrieren i selskapet som sålangt har fylt hans nær 30 årige yrkesliv.

- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut. Styret har sagt at de vil at jeg skal sitte til jeg i hvert fall er pensjonist, som er ved 65 år, sier Brandtzæg til Dagens Næringsliv.

Ny situasjon

Torsdag kveld tok han kontakt med Yara-styreleder Leif Teksum og ga ham den vanskelige beskjeden. Den hadde bygget seg opp i ham over flere dager, forklarer Brandtzæg.

Yara meldte tirsdag at selskapet var i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries, som potensielt ville doble selskapets størrelse.

Hydro-sjefen erkjenner at nyheten kom overraskende, og at det var et moment i hans beslutning.

- Situasjonen nå er annerledes enn da jeg inngitt avtalen med Yara, og jeg er ikke lenger bundet av avtalen, sier han.

- En skilsmisse

Brandtzæg bekrefter at Yaras fusjonssamtaler først ble kjent syv uker etter han takket ja til å bli ny konsernsjef i selskapet.

Selv ble han orientert av Yara-styreleder Leif Teksum den 9. september, mens diskusjonene ble meldt 23. september etter at selskapet fant det riktig å utligne rykter i markedet.

Usikkerheten rundt dette kombinert med en kjærliget til Hydro og sine kolleger ble til slutt for vanskelig, erkjenner Hydro-toppen. Brandtzæg ønsker ikke å kommentere hvorvidt han ble forespeilet toppvervet i et sammenslått selskap.

- Det var flere faktorer, og tanken på å slutte i Hydro kan beskrives som verre enn en skilsmisse etter 29 år i selskapet. Samtidig er det innen metall jeg har min utdanning og karriere, så dette har faktorer som har vært vesentlig, i tillegg til å forlate en organisasjon med gode venner og kolleger, sier han.

- Voksende uro

Brandtzæg ble også oppfordret av både kolleger og styret til å revurdere sin beslutning om å gi seg i sommer. Samtidig var han fristet av utfordringene som nå ligger i en ny fase i Hydro, etter at selskapet har kommet seg igjennom en tøffere periode.

- Det har vært en voksende uro hos meg med tanke på å slutte, sier Brandtzæg.

Det vakte oppsikt da aluminiumsjefen i juli meldte overgang til gjødsel etter å ha jobbet i Hydro i 29 år og vokst opp med Hydro-anlegget på Karmøy som nabo i hjemkommunen.

Han begynte i Hydro i 1985 og har besatt forskjellige stillinger, inkludert konserndirektør for aluminiumprodukter, leder for valsede produkter, leder for metallprodukter og leder for magnesium.

Brandtzæg tok over som konsernleder i mars 2009 etter å ha blitt fostret opp av tidligere konsernsjef Eivind Reiten, som innstilte ham som sin etterfølger overfor styret. Han fortsetter nå som toppsjef.

Les også:
Brandtzæg fortsetter som toppsjef i Hydro
- Jeg er skuffet
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.