Aluminiumselskapet Norsk Hydro skal bli «bedre og større», viser en melding i anledning selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

Her lanseres det et nytt forbedringsprogram - «Bedre» - som tar sikte på å realisere 2,9 milliarder kroner i økt verdi for 2016 til 2019.

1,1 milliarder kroner ventes realisert i 2016.

- Markedsforholdene har forverret seg sammenliknet med for ett år siden, noe som viser viktigheten av Hydros kontinuerlige forbedringskultur, sier selskapets konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i meldingen.

Krevende på tilbudssiden

Norsk Hydro ser veksten i global etterspørsel etter aluminium til fire prosent i 2015. I 2016 ventes en vekst på fire til fem prosent.

Samtidig ventes det et overskuddstilbud globalt på 0 til 1 millioner tonn aluminium i 2016.

- Mens utviklingen i etterspørselen ser lovende ut, er situasjonen på tilbudssiden noe mer krevende på kort sikt, sier han.

- Samtidig som det forventes et produksjonsunderskudd på 1,5-2 millioner tonn i verden utenom Kina, er det ventet at Kina vil produsere 2-2,5 millioner tonn mer enn det de forbruker i 2016, noe som vil gi et overskuddstilbud globalt på 0-1 millioner tonn, sier Brandtzæg.

- Bygger på tidligere forbedringsprogrammer

Den nye ambisjonen bygger på tidligere forbedringsprogrammer.

Det opplyses at dette omfatter blant annet:

  • Å øke produksjonskapasiteten ved verkene i Primærmetall gjennom teknologisk utvikling
  • Kvalitetsheving av porteføljen i Valsede Produkter i retning av høyere marginer
  • Å øke produksjonen ytterligere med hjelp av en robust virksomhet i Bauksitt & Alumina

Ved utgangen av 2015 har operasjonelle og kommersielle forbedringstiltak bidratt med 4,5 milliarder kroner siden 2011, hvorav 0,8 milliarder kroner vil realiseres i 2015.

«From B to A»-programmet på 1 milliard kroner er fullført i Bauksitt & Alumina- Den nye ambisjonen Better Bauxite and Alumina er lansert, med mål om å realisere forbedringer på ytterligere 1 milliard kroner», opplyses det.

«Produksjonen ved Paragominas ligger godt over designkapasitet, mens den ved Alunorte er stabilisert og klargjort for en økning til 6,6 millioner tonn. I tillegg til forbedringsambisjonen vil verdiskapningen i 2016 øke ved at det selges større volumer av alumina med indeksbasert prising», heter det i meldingen.

Potensielt kjøp

Selskapet skriver at ICMS-rammeverket som er etablert for de neste 15 årene og det potensielle oppkjøpet av Vales eierandel på 40 prosent i bauksittgruven MRN er viktige milepæler i arbeidet for langsiktig verdiskaping.

- En sterk finansiell balanse er det beste verktøyet vi har for å møte markeds ustabilitet, i tillegg til hele tiden å forbedre vår relative posisjon i bransjen, sier Brandtzæg.

Selskapet ser langsiktige vedlikeholdsinvesteringer til rundt 3,5 til 4,0 milliarder kroner i året. Det er lavere enn årlige avskrivninger, men opp fra tidligere nivå på 3,5 milliarder kroner, viser torsdagens melding.

Hydro gjentar utbyttepolitikken om å betale ut 40 prosent i av nettoresultatet over sykelen.

Les også:

Asia i dag: Skjebnedager for verdensøkonomien

- Innmari hektisk. Det rant inn med bud, telefoner og sms

Se DNtv: Dette er bilen som skal fornye Volvo

 

Her er Volvo S90
Volvo skal etablere seg i premiumsegmentet med den nye store sedanen sin.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.