Norsk Hydro og Yara Internationals tredjekvartalsresultater ventes tynget av billig eksport fra Kina og svak utvikling i Brasil.

Begge selskapene legger frem resultater for tredje kvartal onsdag.

 

Frykter utviklingen i Brasil

DNB Markets' analytiker Eivind Sars Veddeng sier at meglerhuset er negative før rapporten til Yara drevet av utviklingen i Brasil.

Veddeng viser til at gjødselleveransene der er ned mellom seks og syv prosent så langt i år. Selskapet har tidligere uttalt at de ventet en bedring i tredje og fjerde kvartal sammenlignet med andre kvartal, noe Veddeng mener ikke har skjedd.

DNB Markets estimat ligger om lag seks prosent under konsensus på underliggende ebitda.

Et gjennomsnitt av estimater SME Direkt har innhentet for TDN Finans blant 16 analytikere viser at ebitda eksklusive spesielle poster ventes til 4.630 millioner kroner.

 

Mest positiv til Yara

Danske Bank Markets' analytiker Eirik Melle ligger også noe under konsensus både på Hydro og Yara på grunn av svak utvikling i markedene. Samtidig mener han det er grunn til å være positiv på lengre sikt ettersom markedene både for urea og aluminium er nær bunnen.

Han er imidlertid mer optimistisk på vegne av Yara enn Hydro.

-Yara tjener penger til tross for billig eksport fra Kina. Det skyldes blant annet nitratpremiene, som holder seg bra. For Hydros del er de mye mer følsomme for utviklingen i LME-prisene, sier Melle.

Han understreker at han ikke tror verken urea- eller aluminiumsprisene vil falle noe særlig fra nivået de er på nå, men at oppsiden er mer begrenset i aluminiumsektoren på kort sikt.

-For å få en positiv utvikling i aluminiumbransjen, er det ganske mange som skal kutte mye, både i Kina og utenfor Kina. Det kan dermed ta ganske lang tid, sier Melle.

DNB Markets ligger på linje med konsensus med sine estimater på Norsk Hydro.

-Vi ser ikke, som enkelte andre, tredje kvartal som en positiv trigger, da for eksempel valutaeffekter etter svekkelser i kronen og real ser ut til å være reflektert i konsensus, sier Veddeng.

 

Venter sterk Hydro-rapport

Nordea Markets venter en sterk rapport fra Hydro med et underliggende driftsresultat på 2,6 milliarder kroner, som er 48 prosent høyere enn konsensusforventningene i kvartalet.

«Nordea mener at markedet overvurderer de negative effektene av lavere priser og prispremier på aluminium, og at disse negative effektene i stor grad vil balanseres av sterk utvikling innenfor Metal Markets, kostnadskutt, høyere alumina-volumer og valuta», heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

Enkelte meglerhus, deriblant Credit Suisse, nevner at Hydros planlagte kjøp av Vales andel på 40 prosent av den brasilianske bauksittprodusenten Mineração Rio do Norte (MRN), kan gå ut over 2016-utbyttet fra Norsk Hydro. Credit Suisse verdsetter Vales andel til to milliarder kroner.

-Vi er komfortable med vår antagelse om at utbyttet til Norsk Hydro ikke skal ned fra 2014-nivå. Jeg tror ikke det eventuelle kjøpet av MRN vil endre på det. Selskapet har en fri kontantstrøm yield på om lag 10 prosent i år og mellom fire og fem prosent i neste år, da klarer man enkelt å støtte en utbytteavkastning på to til tre prosent og samtidig redusere låneandelen, sier Veddeng i DNB Markets.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meglertopp om omstruktureringen i oljeservice: - Om man tenker på konkurs i mer overført betydning, er det fare for det

Rekordhøyt salg av nye boliger

Se DNtv: Jens Ulltveit-Moe: Slik skal norsk næringsliv redde klimaet

Slik skal norsk næringsliv redde klimaet.
Jens Ulltveit-Moe leverer tirsdag en rapport til Erna Solberg om hvordan næringslivet kan redusere utslippene.
01:31
Publisert: