Norsk PMI, som måler aktivitetsendringer i industrien, falt litt tilbake i september. Indeksen endte 54,8, ned fra 55,4 i august, melder Fokus Bank mandag.

Til tross for nedgangen viser indeksen at det er flere industribedrifter som melder om økende aktivitet enn motsatt. En indeks på over 50 viser at det samlet sett er økende aktivitet i industrien.

Peker mot solid vekst
"Det er fall i ordreindeksen og indeksen for lagre av innkjøpsvarer som bidrar til fallet. Både produksjons- og sysselsettingsindeksene stiger. Dermed er PMI på sitt laveste nivå hittil i år, men peker likevel mot en forholdsvis solid vekst i industriaktiviteten", skriver sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank i perssemeldingen i forbindelse med offentliggjøringen av tallene mandag.

I gjennomsnitt falt PMI-indeksen fra 56,3 i andre kvartal til 55,7 i tredje kvartal. Sammenlignet med mange andre lands PMI-indekser ligger den norske indeksen nå på et betydelig høyere nivå.

"Dette står i sterk kontrast til de brå fallene vi har sett i PMI i andre vestlige land, noe som peker mot høy aktivitet i hjemmemarkedene", skriver Jullum.

Undersøkelsen blir gjort blant innkjøpssjefer i norske produksjonsbedrifter og er et samarbeid mellom Nima, Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, og Fokus Bank. Innkjøpssjefene blir spurt om en rekke faktorer i forbindelse med produksjonen.

Færre ordre, høyere produksjon
Produksjonsindeksen steg fra 56,2 i august til 56,8 i september.

"Dette indikerer forholdsvis sterk produksjonsvekst, selv om veksttakten har avtatt noe etter sommeren", skriver Jullum.

Ordreindeksen falt fra 59,7 i august til 57,2 i september. Det er ifølge Jullum godt over nivåene fra før sommeren. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det særlig er sterkere vekst i ordrene fra hjemmemarkedet som trekker opp.

"Dette stemmer bra overens med antagelsen om at det er sterk vekst i oljerelaterte næringer som holder aktiviteten oppe i Norge", skriver Jullum.

Flere ansatte
Sysselsettingsindeksen steg fra 50,7 i august til 52,7 i september.

"Etter sterk vekst frem til sommeren, ser det nå ut til at sysselsettingsveksten er i ferd med å avta. Dette stemmer godt overens med annen arbeidsmarkedsstatistikk", skriver Jullum.

Indeksen for lagre av innkjøpsvarer falt fra 54,0 i august til 50,1 i september, og bidro til rundt halvparten av fallet i hovedindeksen.

"Dette kan tyde på at bedriftene er i ferd med å gjennomføre en lagertilpasning. Om dette skyldes usikkerhet eller faktisk svakere aktivitet er vanskelig å si, men den sterke veksten i ordreinngangen kan uansett tyde på at dette er et forbigående fenomen", skriver Jullum.

Les også:

Økt aktivitet i norsk industri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.