Økonomene i DN.nos makropanel venter at veksten i norsk økonomi holder seg høy også i 2013. Det vil blant annet føre til at norske husholdninger får en ytterliger bedring i kjøpekraften.

Og resier du på ferie til utlandet, viser prognosene fra flere av økonomene at du også kan glede deg over en enda sterkere kronekurs.

Denne gangen har vi spurt deltakerne i panelet om hvordan norsk økonomi og kronen vil utvikle seg det kommende året.

Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror utviklingen i økonomien vil føre til at norske husholdninger vil få enda bedre råd i året som kommer.

Boye: Vi venter høy aktivitet også i 2013 og anslår BNP-veksten til tre prosent. Som i 2012 vil det være privat forbruk og olje- og boliginvesteringer som bidrar mest til veksten. Kjøpekraften til husholdningene kommer til å øke sterkt også i 2013.

I motsetning til de tre andre deltakerne i panelet venter hun en litt svakere krone i begynnelsen av 2013.

Boye: På kort sikt ser for oss at kronen kan svekke seg litt mot euro fra dagens nivå som følge av at kroner bør bli mindre attraktiv som «trygg havn» nå når bekymringene for en oppløsning av euroen er betydelig redusert. På litt lenger sikt ser vi for oss at kronen holder seg nær dagens nivå mot euro. Anslaget er 7,50 kroner for en euro på seks måneders sikt og 7,40 kroner for en euro på 12 måneders sikt.

Litt svakere vekst
Seniorøkonom Kjersti Haugland tror på nok et sterkt år for norsk økonomi, selv om veksten kommer til å bli lavere enn i år.

Haugland: Vi tror veksten i fastlandsøkonomien blir om lag ett prosentpoeng svakere i 2013 enn i år. I år ender veksten på rundt 3,5 prosent. De viktigste grunnene til at veksttakten dempes, er lavere vekst i oljeinvesteringene neste år og vanskeligere tider for eksportører av tradisjonelle varer, gitt resesjonen i Europa.

Det norske kronen skiller seg klart ut blant de europeiske valutaene og vil derfor kunne styrke seg markert det neste halve året, tror Haugland.

Haugland: Vi tror at kronen vil holde seg sterk, fordi den norske valutaen for tiden fremstår som et attraktivt attraktiv i et Europa preget av råtne statsfinanser og mangel på vekst. Inn i neste år tror vi på nye bølger av turbulens i markedene, noe som gjør at vi tror kronen kommer ned til 7,25 kroner for en euro på seks måneders sikt. At vi venter den opp igjen til 7,40 på 12 måneders sikt henger sammen med at vi tror at uroen knyttet til Europa vil avta i slutten av perioden. Den svenske kronen vil preges av de samme driverne, og vi venter at 100 svenske vil koste 85,30 norske på seks måneder sikt, og 86 kroner på tolv måneders sikt. Pundet ventes opp til 9,29 kroner på seks måneders sikt og ned til 9,25 på tolv måneders sikt.



Katrine Godding Boye (33), seniorøkonom i Nordea Markets

Olav Chen (34), porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning

Kjersti Haugland (34), seniorøkonom DNB Markets.

Bjørn-Roger Wilhelmsen (37), rente- og valutastrateg i Swedbank First Securities inntil 31.12, deretter forvalter i eget hedgefond.
Var ikke tilstede under samlingen 4. desember.

Sterk økonomi, sterk krone
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparbank 1 Markets tror også på et sterkt år for norsk økonomi i 2013.

Syed: Aktiviteten vil forbli høy, drevet av fortsatt høy oljepris, vår prognose for Brent-olje i 2013 er 110 dollar fatet, lav rente, fortsatt stigende boligpriser, videre bedring i internasjonal vekst og nedgang i risikoaversjon.

Syed tror kronen vil styrkes til rundt 7,20 kroner for en euro det neste året. Mot dollar vil imidlertid den norske valutaen bli svekket til rundt 5,75 kroner for en dollar i samme periode.

Syed: Kronen vil styrke seg mot euro på tre til 12 måneders sikt, drevet av avtagende risikoaversjon, sterke norske statsfinanser, høy oljepris og et ørlite mer haukaktig Norges Bank enn ECB. På to års sikt vil kronen svekke seg mot euro, ettersom bedring i fundamentale forhold vil bane vei for en noe mer haukaktig tone fra ECB. Kronen skal svekke seg mot dollaren gjennom hele vår prognosehorisont.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror også at husholdningene kan se frem til nok et godt år.

Chen: Det blir fortsatt god vekst i norsk økonomi. Husholdningene vil holde veksten i privat konsum oppe, som dermed bidrar til å holde veksten for fastlands-Norge i området 3%

Muligheten for rentehopp vil bidra til at kronen vil holde seg sterk det kommende året, mener porteføljeforvalteren.

Chen: Kronen vil holde seg sterk og trolig kunne styrke seg ytterligere. At Norges Bank kan være en av de første sentralbanken til heve renten som følge av boligmarkedet og gjeldsvekst, bidrar til dette.

LES OGSÅ:


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.