Tirsdag la meglerhuset SEB frem ferske anslag for den globale økonomien.

Meglerhuset justerer ned sine prognoser for BNP-veksten for Fastlands-Norge til 1,6 prosent i år. Dette ned fra tidligere 1,8 prosent.

SEB tror Norges Bank vil senke styringsrenten ytterligere ned til 0,50 prosent i mars, men at dette vil bli rentebunnen.

- Den allerede høyt ekspansive politikken og våre anslag for en sterkere etterspørsel utenfor oljesektoren indikerer at renten vil bunne ut på 0,50 prosent, heter det i rapporten.

Mot slutten av 2017 tror SEB at Norges Bank vil komme med første renteheving.

Venter større investeringsfall

Meglerhuset fremholder at nedgangen i petroleumssektoren tynger norsk økonomi.

De tror dessuten at investeringene i denne sektoren vil falle med 12,5 prosent i år. I 2017 venter SEB et fall på ytterligere syv prosent.

SEB har også nedjustert sine estimater for oljeprisen med ti dollar per fat både i 2016 og til neste år. Meglerhuset venter en oljepris på rundt 30 dollar fatet de kommende månedene, men tror den vil stige til 45 dollar fatet mot slutten av året.

Frykter forbruket vil falle

Det er imidlertid ikke oljeprisen, eller fallet i oljeinvesteringer, SEB anser som den største risikofaktoren for norsk økonomi.

- Etter vårt syn er hovedrisikoen for norsk økonomi ikke relatert til utviklingen i oljesektoren, men muligheten for at forbrukerne vil begynne å oppføre seg slik deres tilsynelatende deprimerte humør tilsier, skriver økonomene.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) har vært negativ i 16 måneder på rad. Flere økonomer har tidligere sagt til DN at privat forbruk er helt avgjørende for norsk økonomi, og at det skaper usikkerhet når husholdningene begynner å tvile på sin økonomi. 

- Dette nivået skyldes et ekstremt negativt syn på den nåværende tilstanden og fremtidige ustikter for norsk økonomi. Samtidig er forbrukernes vurdering av egen økonomi bare litt under den historiske normen, skriver økonomene i SEB.

SEB nedjusterer sine anslag for privat forbruk i år til 1,5 prosent, fra tidligere to prosent.

Dersom nordmenn begynner å holde igjen på pengene sine kan svakheten i norsk økonomi bli sterkere.

Tror på sterkere krone

På kort sikt mener SEB at kronen vil forbli sårbar.

- Valutaen har nådd ekstremt svake nivåer mot både euro og dollar, påpeker økonomene.

Fra sommeren av venter meglerhuset imidlertid at kronen gradvis vil styrkes. De anser kronen som en undervurdert valuta.

- For at kronen skal nå sin langsiktige «virkelige verdi», må oljeprisen stabilisere seg på et høyere nivå og Norges Bank må bli ferdige med sine lettelser, påpeker økonomene.

Dette er SEBs kroneprognoser:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

SEB nedgraderer Statoil-rating

- Frykten for «credit crunch» stiger

Swedbank-sjefen sparket

Se DNTV: Se Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen til tilhengerne sine

Se Sylvi Listhaugs Facebook-hilsen til tilhengerne sine her
Mandag ettermiddag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ut denne videoen på sin facebookprofil for å takke for støtten hun hat fått. Hun benyttet også anledningen til å si at man må ha respekt for hverandre i dabatten.
00:36
Publisert: