Den norske innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI, viser tilbakegang etter flere måneder med høy vekst. Indeksen måler vareflyten i bedriftene og er en temperaturmåler for industrien. (Se faktaboks)

Norsk PMI falt fra 54,2 i juli til 50,8 i august. Så lav har ikke PMI-indeksen vært siden april.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst.

PMI-indeksen er nå på samme nivå som i vår. Spesielt melder landets innkjøpssjefer om store fall i produksjons- og ordreindeksen, ifølge Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima).

Følg DN Investor: Kronen svekkes - pundet koster nå 11 kroner

- Svakere vekst

- Innkjøpslederne i industrien opplevde en svakere vekst i august sammenlignet med den stigende veksten de har beskrevet siden april, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Hoberg viser til at nedgangen i veksten skyldes nedgang i alle delindekser.

- Men spesielt ser vi at ordre og produksjon representerer de sterkeste bidragsytere. Begge har fortsatt vekst i august. Dette gjelder også ordreindeksen, totalt sett, men med en faktisk nedgang for eksportordre, sier Hoberg.

Produksjonsindeksen falt fra 55,7 i juli til 51,1 i august, mens ordreindeksen falt fra 58,1 til 52,5.

Tallene viser at det er færre bedrifter som melder om økt produksjon, mens andelen som venter lavere produksjon er lite endret.

- Ikke det store fallet vi har sett tidligere

Sysselsettingsindeksen falt fra 49,3 i juli til 48,3 i august.

Mye kan tyde på at de store nedbemanningsrundene nå er historie, heter det i pressemeldingen fra Nima.

- Sysselsettingen er fortsatt i nedgang i industrien, men har ikke det store fallet vi har sett tidligere. Den fortsatte veksten i produksjonen indikerer en produktivitetsøkning i industrivirksomheten, sier Hoberg.

Indeksen for leverandørers leveringstid, samt lagerindeksen fulgte de øvrige delindeksene nedover i foregående måned.

- De ligger nå på henholdsvis 52,7 og 47,3, noe som viser at det tæres på varelagrene og at tilgjengeligheten fra leverandørene øker, understreker Hoberg.

Mindre overbevist om at det kommer kutt

Den norske PMI-indeksen har vist betydelig vekst i de siste månedene før august. Flere andre norske nøkkeltall har også vist bedring den siste tiden.

Onsdag kom den viktigste indikatoren på aktiviteten i norsk økonomi, BNP-tallene, inn sterkere enn ventet. Veksten på 0,4 prosent i andre kvartal overrasket flere økonomer.

- Tallene gjør meg enda mindre overbevist om at det kommer et rentekutt, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til DN onsdag.

Norsk PMI, sesongjusterte tall

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

I natt åpner Oslo Lufthavns nye taxfreebutikk
Vi har testet 70 vinnyheter på Oslo Lufthavns nye taxfreeflaggskip.
02:06
Publisert:
 

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.