Mennesker over hele verden er sultne på norsk fisk. For sjette år på rad settes det ny eksportrekord for sjømat, viser tall fra Eksportutvalget for fisk.

- Etterspørselen etter norsk sjømat har i 2009 overgått alle forventninger, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk (EFF).

Ifjor ble det eksportert norsk sjømat for 44,7 milliarder kroner, seks milliarder mer enn året før. Det ble eksportert 2,6 millioner tonn sjømat.

Laksen mest populær
Det er spesielt etterspørselen etter laks som slår kraftig ut for totalverdien.

Salget av andre arter og produkter går tyngre.

- Vi ser at tradisjonelle sjømatprodukter, som saltfisk, klippfisk og tørrfisk av torsk, er avhengig av noen få og dominerende markeder og er mye mer konjunkturfølsom. 2009 blir et svakt år for mange torskeavhengige aktører, sier Martinussen.

EU største marked
Eksporten til EU økte med 3,2 milliarder kroner til en total på 26,4 milliarder kroner. Dette utgjør 59 prosent av totaleksporten, opplyser eksportrådet.

Frankrike og Russland er fortsatt de største enkeltmarkedene.

Eksporten til Frankrike var på 4,7 milliarder kroner, en økning på 668 millioner kroner målt mot 2008. Dette plasserer Frankrike på topp i 2009, med Russland på en klar andreplass.

Til Russland eksporteres det norsk fisk til en verdi på 4,6 milliarder kroner, 662 millioner kroner mer enn i 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.