Olje- og energidepartementet møter kraftig motbør fra miljøbevegelsen Bellona etter at den 24. konsesjonsrunden også inkluderer det som hittil har vært ansett som "fredede" områder utenfor Lofoton og Møre-kysten, skriver Upstream onsdag.

Bellona-leder Frederic Hauge var ikke klar over at konsesjonsrunden også inkluderer felt utenfor Lofoten og Mørekysten.

- Dette er alarmerende. Det innebærer en krigserklæring fra departementet og er et brudd på samarbeidserklæringen mellom regjeringspartiene. Lofoten og Møre-blokkene er blant verdens fem viktigste fiskeområder. Regjeringen har gått langt over streken her, sier Hauge til Upstream.

I samarbeidserklæringen heter det at det ikke vil bli åpnet for oljevirksomhet i områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, eller Møre-feltene i stortingsperioden 2013 til 2017, som løper til oktober neste år.

Olje- og energiminister Tord Lien opplyser til DN at samarbeidsavtalen med KrF og Venstre ligger til grunn for departementets arbeid med 24. konsesjonsrunde.

Tord Lien, Olje- og energiminister. Foto:
Tord Lien, Olje- og energiminister. Foto: (Foto: Tomas Larsen)

"Det er derfor ikke aktuelt å lyse ut de områder regjeringen har en avtale med samarbeidspartiene om. Departementet skal våren 2017 ta stilling til (utlyse) hvilke blokker som det anbefaler at selskapene kan søke på i forbindelse med 24. runde. Utlysningen av runden vil skje etter at et forslag til utlysning har vært på offentlig høring", skriver ministeren i en e-post onsdag.

Han påpeker at gjennom nominasjonsprosessen for 24. runde innhenter myndighetene oppdatert geologisk kunnskap fra oljeselskapene om de åpnede områder på norsk sokkel.

"Mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforsking og ressursforvaltning. Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig", skriver Lien.

Oljebransjen har gjentatte ganger oppfordret Regjeringen til å åpne områdene, ifølge Upstream.

Tildelingen av den 24. konsesjonsrunden ventes i 2018.  Oljeselskapene kan nominere frem til 30. november i år.

Les også: Lofoten-bråk: Venstre ber Lien trekke blokker fra oljemeny
Oljefondet svartelister amerikansk energigigant

Volkswagen satser på elbil-samarbeid i Kina

Økonomer venter strengere boliglånskrav  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

 

Se DNtv:
Med denne nye teknologien håper de å gjøre norske skiløpere enda raskere
Det handler om mest energieffektive staketak, forklarer Gøran Paulsen ved Olympiatoppen.
00:50
Publisert: