Både KrF og Venstre mener samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene ble brutt da det ble kjent at Olje- og energidepartementet åpnet for at oljeselskapene kunne nominere nye blokker også i de omstridte områdene utenfor Lofoten og Møre i forbindelse med 24. konsesjonsrunde.

Ett døgn senere varslet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at han snur i saken og fjerner disse blokkene fra oljemenyen.

Endrer tale

Hareide bekrefter at det har vært kontakt mellom samarbeidspartiene og regjeringen i saken det siste døgnet.

– Vi har stilt spørsmål om grunnlaget, og vi har vist til samarbeidsavtalen, sier han til NTB.

Hareide forteller at han satt og skrev på talen sin til fredagens landsstyremøte da nyheten om snuoperasjonen kom torsdag kveld. Det gjør at han nå vil endre talen.

– I den opprinnelige talen stilte jeg det retoriske spørsmålet: Hvem er det regjeringen tror de lurer? Er det oss, eller er det oljenæringen? Etter utviklingen det siste døgnet, tror jeg svaret er at den har lurt seg selv, sier Hareide.

Bryter avtalen

Hareide sier at det å åpne for nominering av blokker utenfor Lofoten, vil bryte med samarbeidsavtalen som sier at det ikke skal åpnes verken for konsekvensutredning eller petroleumsvirksomhet i disse områdene denne stortingsperioden.

– Da blir det veldig rart å legge disse områdene ut for nominering. Du gjør ikke det uten grunn. I så fall holder du oljenæringen for narr, mener han.

Han peker på at områdene ikke ble åpnet for nominering under forrige konsesjonsrunde.

Les også: - Har aldri vært aktuelt

- En seier for regjeringens støttepartier

Den europeiske sentralbanken holder rentene i ro

- Flere rike vil prioritere leilighetskjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

 

Se DNtv:
«Kongens nei» norsk bidrag i racet mot Oscar
Erik Poppe har stor tro på at hans film «Kongens nei» vil nå helt til topps i Oscar-racet. – Tilbakemeldingene fra USA er gode, sier regissøren.
01:55
Publisert: