- Det er klart at norske servicetilbydere nå viser at de har klart å ta fatt på en helt nødvendig omstilling, og det synes jeg er svært gledelig, sier olje- og energiminister Tord Lien til TDN Finans.

Oljeministeren mener det er viktig at norsk leverandørindustri opprettholder kapasiteten til den dagen nedgangskonjunkturen snur. At flere norske aktører har landet store Johan Sverdrup-kontrakter er en essensiell faktor.

Tidligere i dag mandag ble det meldt at riggselskapet Odfjell Drilling er blitt tildelt kontrakt for å bore produksjonsbrønnene til feltet, med oppstart allerede neste år, samt yte boretjenester nærmere oppstart.

Kontrakten føyer seg i rekken av større Johan Sverdrup-kontrakter som har gått til norske selskaper. Fra før er Aibel blitt tildelt EPC-kontrakten for dekket til boreplattformen på feltet, mens Kværner i samarbeid med amerikanske KBR er blitt tildelt kontrakten for totalleveranse av dekket til bolig- og utstyrsriggen.

Kværner er også blitt tildelt kontrakten for understellet til stigerørsplattformen, under en rammeavtale for et uspesifisert antall plattformunderstell. I tillegg til dette, har Aker Solutions fått EPMA-kontrakten for de to største Sverdrup-riggene, prosessplattformen og stigerørsplattformen.

Den totale mulige verdien av alle disse kontraktene er på om lag 26 milliarder kroner.

Olje- og energiministeren synes dette er svært gledelig, og minner om at det ikke er veldig lenge siden norske leverandører gikk glipp av store kontrakter på norsk sokkel, som heller gikk til utenlandske aktører.

- Det betyr svært mye i en krevende tid at vi klarer å opprettholde kapasiteten i industrien, ettersom vi vet at vi kommer til å trenge den kapasiteten når det snur igjen, sier Lien.

Han påpeker at det fra norske myndigheters side er blitt tilrettelagt for at den norske leverandørindustrien skal kunne stille konkurransedyktig i anbudsrunder med global interesse. Statsråden er likevel klar på at det er bransjen selv som fortjener honnør.

- Bransjen har jo så klart fått støtte fra oss, men jeg har lyst å si at det er industrien selv om har gjort det nødvendige arbeidet, sier han.

Lien understreker at regjeringen selvsagt ikke har vært direkte involvert i noen kontraktprosesser.

Han legger til at alle operatører på norsk sokkel allerede er klar over hans synspunkter rundt "viktigheten av samhandling med norske leverandører i den suksessen norsk sokkel har vært».

Les også:
Halverte prisen
Riggaksje til værs
Milliardkontrakt på Johan Sverdrup for Odfjell Drilling
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.