Tidligere meglertopp Pål Raaum (56) har overtalt rundt 1000 nordmenn til å investere tilsammen 125 millioner dollar (760 millioner kroner) i fem Kina-fond.

I det første nedsalget har de tidoblet innsatsen, skriver Dagens Næringsliv.

– Nå er vi i innhøstingsfasen, og må bevise. I vinter har vi realisert eiendeler i en fabrikk for aluminiumsprofiler til industrien, sier Raaum, og beskriver en relativt ung bedrift som lager spesialdeler til blant annet it-giganten Apple og bilprodusenten Audi.

16 prosent eierandel i fabrikken Liyuan ble kjøpt i 2008 for 7,1 millioner dollar, og aksjene er blitt realisert til 77 millioner dollar (485 millioner kroner).

De bokførte verdiene i dem fem Kina-fondene med norske investorer er på cirka 2,1 milliarder kroner, og pengene er investert i industri, konsumvarer, it, miljøteknologi og sikkerhetsløsninger.

- Ganske fantastisk
– Kinesiske entreprenører er som en uslipt diamant. Uten god hjelp og veiledning er det få som kommer seg videre, sier Raaum til DN.

Pål Raaum er ifølge DN tett på gründere i «Midtens rike».

– Det er ganske fantastisk å se. Entreprenører får til ganske store ideer, og de gjør det med stor presisjon. Det meste av privat eierskap i Kina har vokst frem de siste ti-femten årene, sier han.

Sent på 1980-tallet jobbet Raaum i Realkreditt, og ble leder av det som var Norges fjerde største bank allerede som 35-åring i 1991. I 2006 startet Raaum det norske investeringsselskapet Pre Management, og inviterte investorer med på eiersiden.

- Ikke bare mitt prosjekt
Raaum snakker ned sin egen rolle i fondet. Han har investert en million kroner i egne midler, og lever av et forvaltningshonorar på 0,7 prosent for egne og andres fond. Han trekker frem hvordan investeringene er avhengige av et 40-talls forvaltere i Kina.

– Jeg liker å jobbe hardt, men dette er ikke bare mitt prosjekt. Det viktigste for meg er å se at vi bygger verdier sammen, sier Raaum til Dagens Næringsliv.

Om den pågående likviditetskrisen i kinesiske banker, sier Raaum følgende til DN:

- Det kan pågå i noen måneder, og så tror jeg kredittmarkedet og veksten vil stabilisere seg. Det er viktig å huske at dette ikke er en finansiell krise som i USA og Sør-Europa de senere årene. I Kina er det styrt av myndighetene, og de har verktøykassen og finansene i orden.

Les også: - Ligg unna kinesiske aksjer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.