- Uroen i de internasjonale finansmarkedene har tiltatt. Norske banker har levert gode resultater, men også de er påvirket av uroen, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med offentliggjøringen av Norges Banks rapport om Finansiell stabilitet 2/11.

Ber bankene ta ansvar
Norges Bank oppfordrer de største norske bankene til å styrke kjernekapitaldekningen sin da de nye kravene fra EU som vil gjelde fra 1. juli 2012 kan føre til at markedets minstekrav til kapitaldekning kommer opp.

- Gjennom høsten har bankenes markedsfinansiering blitt dyrere og mindre tilgjengelig. Bankene vil være tjent med selv å ta ansvar for at de har en tilstrekkelig robust likviditetssituasjon til å kunne stå i mot urolige forhold i finansieringsmarkedene. De bør derfor benytte de mulighetene som oppstår til å hente inn mer langsiktig finansiering i markedet, sier sentralbanksjefen.

”For å sikre en relativt stabil utlånspraksis vil det være ønskelig at dette først og fremst skjer gjennom tilbakeholding av overskudd”, heter det i rapporten.

Les mer fra rapporten: Sentralbanksjefen vil også ha strengere boliglånskrav

Bekymret for boligpriser og -gjeld
I Norge utgjør høy gjeld i husholdningene og stigende boligpriser en risiko for finansiell stabilitet lengre fram i tid, mener Norges Bank.

- Det er en fare for at mange tilpasser seg på en måte som gjør dem sårbare når renten igjen øker mot et normalt nivå eller hvis de realøkonomiske utsiktene i Norge svekkes. I en slik situasjon vil det kunne bli utfordrende for mange å betjene lånene sine, og de vil bli nødt til å redusere konsumet. Et markert fall i etterspørselen fra husholdningene vil virke negativt inn på foretakenes inntjening, noe som på lengre sikt kan føre til økte tap på utlån til foretak, skriver Norges Bank i rapporten.

LES OGSÅ: OECD spår norsk boligsprekk

Vil ha mer informasjon
Hovedstyret mener også at norske myndigheter bør vurdere å innføre tilsvarende regler som G20-landene vedtok i november. Disse innebærer at ren kjernekapitaldekning for systemviktige banker skal være minst 10 prosent fra 1. januar 2013 og 12 prosent fra 1. januar 2015, ifølge TDN Finans.

Norges Bank peker dessuten på at norske myndigheter bør forsøke å påvirke EUs arbeid med regelverket, for å oppnå et nasjonalt handlingsrom i reguleringene av finanssektoren.

De nye likviditetskravene fra Baselkomiteen og EU-kommisjonen innebærer også at bankene vil måtte publisere mer informasjon om finansieringsstrukturen sin. Hovedstyret i Norges Bank mener imidlertid norske banker allerede nå bør pålegges å offentliggjøre mer informasjon om blant annet forfallsstruktur, ulike typer innskudd og utestående volum av markedsfinansiering i ulike markeder og valutaer.

”Manglende informasjon kan føre til økt usikkerhet i finanssystemet”, heter det i rapporten ifølge TDN Finans.

Det finansielle systemet i Norge mer utsatt som følge av markedsuroen, men bankene har god kapitaldekning og bare mindre fordringer på de mest utsatte landene i Europa. På kort sikt kan imidlertid avhengigheten av utenlandske finansieringskilder bli en utfordring.

DN.no kommer med mer.

LES OGSÅ: Moody's vurderer nedgradere banklån i 15 europeiske land -også norske

OECD spår super-comeback for norsk økonomi

OECD: Slik bør Norge møte krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.