Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene sammenligner prisene på matvarer mellom årene 2005 og 2018. Norske matvarepriser har antakelig vært mindre påvirket av opp- og nedgangstider internasjonalt som følge av at Norge ikke er med i EU, skriver SSB.

Importvernet på norske kjøtt- og meieriprodukter var trolig en medvirkende årsak til den stabilt sterke veksten. I den 13 år lange perioden var det prisene på fisk og kornvarer som steg mest i Norge.

I perioden 2005 til 2016 steg norske matvarepriser gjennomsnittlig 4,4 prosent i året. I årene 2017 og 2018 bremset prisøkningen seg noe – med henholdsvis 0,7 og 1,7 prosent.

– Norge har stått utenfor EU og har hatt andre markedsforhold for matvarer enn våre naboland. Det har vært en høy grad av skjerming av kjøttvarer og meieriprodukter i Norge. Disse varetypene har hatt unntak fra «fri flyt-prinsippet» i EØS-avtalen, opplyser SSB.

– Norge har dessuten vært i en gunstigere økonomisk situasjon enn nabolandene på grunn av oljeinntektene, heter det videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.