Norske Skog havnet i en høylytt krangel med sin revisor EY, som mente at selskapet måtte skrive ned verdien på sine fabrikker.

Resultatet ble at de to gikk hver til sitt, og BDO skal fra høsten av overta som revisor, om aksjonærene i Norske Skog godkjenner det.

Onsdag ble regningen klar: Den kriserammede papirprodusenten Norske Skog skriver ned verdiene på sine fabrikker med 1,4 milliarder kroner.

Dette er mindre enn den avgåtte revisoren EY krevde, som ba om minst to milliarder kroner i nedskrivninger. Siden har selskapet hatt en prosess med BDO, som er foreslått som selskapets nye revisor.

Nedskrivningen på heleide fabrikker er på 1,2 milliarder, der Europa står for 291 millioner kroner, og området "Australasia" står for 947 millioner kroner.

"Nedskrivningen skyldes regnskapsstandarder som legger større vekst på historiske og nåværende marginer for forretningsområdene, i stedet for mer fremoverskuende vurderinger", skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Norske Skog skriver dessuten ned verdien på Malaysian Newsprint Industries, der det eier en tredel, med 205 millioner kroner.

Krav fra revisor

Norske Skog ba i prosessen med revisorskifte om bistand fra konsulentselskapet BCG, og skriver i en pressemelding onsdag at denne rapporten "i hovedsak sammenfaller med Norske Skogs styre og ledelses syn". Norske Skogs fabrikker var ved utgangen av andre kvartal verdsatt til 8,3 milliarder kroner.

"Den endelige BCG-rapporten konkluderte med mindre nedskrivninger i Australasia, og ingen nedskrivninger i Europa".

Nedskrivningene har ifølge meldingen vært nødvendig for å få den nye revisoren BDO til å akseptere oppdraget som revisor.

Norske Skog måtte først utsette fremleggelsen av andrekvartalsrapporten, som følge av merarbeid etter at BDO kom med krav for å overta som revisor, blant annet om at selskapet skulle ta vesentlige nedskrivninger.

– Jeg skal ikke si at Norske Skog er friskmeldt, for det er en feil påstand å komme med, men det er helt klart at meldingen vi sendte i dag er ganske sterk. Så du kan regne med at situasjonen er rimelig godt under kontroll, sa styreleder Jon-Aksel Torgersen til DN i midten av juli.

Selv går han ut av styret, og hele styret stilte tirsdag kveld sine plasser til disposisjon, for å sikre at styret som skal lede selskapet nå har styrets fulle tillit.

Stilte forutsetninger

Administrerende direktør Trond-Morten Lindberg i revisjonsselskapet BDO Norge sa tidligere i juli, da det ble kjent at BDO ville bli anbefalt som ny revisor, at de tidlig hadde presentert sine forutsetninger for Norske Skog.

– Flere vilkår og betingelser ble stilt i en tidligere fase som forutsetning for at vi kunne påta oss oppdraget. Én av disse betingelsene omhandlet nedskrivninger av selskapets anleggsportefølje, sa Lindberg.

Norske Skog har samtidig med kranglingen med revisor jobbet med en finansiell restrukturering, og har fått på plass en løsning der netto rentebærende gjeld reduseres med nesten 1,7 milliarder kroner fra utgangen av første kvartal. Egenkapitalen var etter dette på 190 millioner kroner ved utgangen av andre kvartal, etter en negativ egenkapital på 154 millioner kroner kvartalet før.

Tynger resultatet

Norske Skogs regnskapsrapport for andre kvartal 2016 preges av nedskrivningene, men selskapet fikk et bedre driftsresultat når disse effektene holdes utenom.

Norske Skogs resultat i andre kvartal, millioner kroner:

 

Selskapet skriver at det nå ser en fordelaktig balanse i markedene for avis- og magasinpapir, som følge av god utviklingen i etterspørselen og kapasitetsstengninger. Den brexit-drevne pundsvekkelsen ga en prisoppgang på avispapir der på 7-8 prosent. I Europa samlet er prisene opp mer enn fem prosent. Prisene på magasinpapir henger noe etter.

Samtidig mener Norske Skog de asiatiske markedene viser oppmuntrende prisutvikling.

Resten av året regner Norske Skog med at salgsvolumet vil stige, som er i tråd med sesongmønsteret, mens marginene bør holde seg på nivå med første halvår.

Norske Skog jobber også videre med en rekke vekstsatsinger, som det riktignok ikke tror vil bidra mer enn marginalt i år, men der det er et større potensial om tre til fire år.

Les mer om saken:

Hele styret i Norske Skog stiller sine plasser til disposisjon

- Norske Skog tok feil

Kranglet seg til dobbel regning dnPlus  

Krangler med revisor dnPlus

Trump med femstjernes losje
Med taler fra kona og datteren og en egen losje dekorert med fem gullstjerner skal Trump offisielt motta presidentkandidatnominasjonen. Det er duket for Republikanernes landsmøte i Cleveland, Ohio.
01:04
Publisert:

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.